한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제30권4호
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- Pages.957-963
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- 1998
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- 0367-6293(pISSN)
식품부패 및 병원성미생물에 대한 천연약용식물 추출물의 항균효과
Antimicrobial Activities of Natural Medicinal Herbs on the Food Spoilage or Foodborne Disease Microorganisms
- 오덕환 (강원대학교 식품생명공학부) ;
- 함승시 (강원대학교 식품생명공학부) ;
- 박부길 (강원대학교 식품생명공학부) ;
- 안철 (강원대학교 식품생명공학부) ;
- 유진영 (한국식품개발연구원)
- Oh, Deog-Hwan (Division of Food and Biotechnology, Kangwon National University) ;
- Ham, Seung-Shi (Division of Food and Biotechnology, Kangwon National University) ;
- Park, Boo-Kil (Division of Food and Biotechnology, Kangwon National University) ;
- Ahn, Cheol (Division of Food and Biotechnology, Kangwon National University) ;
- Yu, Jin-Young (Korea Food Research Institute)
- 발행 : 1998.08.01
초록
민간요법 또는 식품가공 공정에서 그 안정성이 확보되어 생약재료 또는 식품가공재료로서 사용되고 있는 약용식물에 대하여 항균력을 검색하였고 그중 가장 항균력을 나타낸 황련을 사용하여 활성성분을 분획 추출물한 다음 이 추출물로 부터 여러 종류의 부패 미생물 및 병원성균에 대한 항균성을 검색하였다. 산사, 황련, 측백, 창출 및 석창포 에탄올 추출물은 그람 양성 또는 음성세균 모두에 대하여 강한 항균성을 나타내었으며, 토사자 에탄올추출물은 그람음성 세균에서만 항균성을 나타내었고 사군자, 숙지황 및 백제 에탄올추출물은 거의 또는 모든 시험균에 대하여 항균력을 나타내지 않았다. 황련의 에탄올추출물은 기존에 보고된 많은 한약제의 에탄올추출물과 비교하여 볼 때 적은 농도에서도 매우 다양하고 강한 항균력을 나타내었으며 특히 그람양성 또는 음성세균 모두 강한 항균력을 보였다. 한편, 황련 에탄올 추출물은
Several medicinal herbs, which are nontoxic and have been used widely in traditional folk medicine, were extracted and antimicrobial activity of the extracts was investigated against various foodborne pathogens or food poisioning microorganisms. The ethanol extract of Sansa, Hwangryun, Cheukbaek, and Seokchangpo showed strong antimicrobial activities against Gram postive and Gram negative bacteria, whereas those of Sakunja, Sukjihwang and Baekji had little antimicrobial activities on microorganisms tested. Among medicinal herb extracts, ethanol extract of Coptis chinensis Franch (hwangryun) showed the strongest antimicrobial activity. Antimicrobial activity of ethanol extract of Coptis chinensis Franch was not destroyed by heating at