한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제30권4호
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- Pages.877-882
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- 1998
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- 0367-6293(pISSN)
건조방법에 따른 마의 품질특성
Quality Properties of Korean Yam by Various Drying Methods
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Lee, Boo-Yong
(Korea Food Research Institute) ;
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Kim, Hyun-Ku
(Korea Food Research Institute)
- 발행 : 1998.08.01
초록
본 연구에서는 생마의 적정 건조방법을 알아 보고자 동결건조, 냉풍건조 및 열풍건조 방법으로 마를 건조시 각 건조 방법의 최적 조건을 조사하고, 3가지 건조 방법에 따른 마의 식품학적 품질 특성을 비교 평가하여 최적 건조방법을 고찰해 보고자 하였다. 동결건조시
To establish optimum drying methods for Korean yam, freeze drying, cool air drying and hot air drying methods were compared by determining some quality criteria. The native color, odor, taste and viscosity of raw yam were preserved by only freeze drying at less than