한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제30권4호
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- Pages.862-870
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- 1998
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- 0367-6293(pISSN)
Competitive Indirect ELISA를 이용한 Bovine Myosin의 동결 변성도 측정
Monitoring the Rate of Frozen Denaturation of Bovine Myosin by Competitive Indirect ELISA Method
- 김성배 (한동대학교 기능성 식품 및 안전성 연구소) ;
- 이주운 (한동대학교 기능성 식품 및 안전성 연구소) ;
- 박종흠 (한동대학교 기능성 식품 및 안전성 연구소) ;
- 도형기 (한동대학교 기능성 식품 및 안전성 연구소) ;
- 현창기 (한동대학교 기능성 식품 및 안전성 연구소) ;
- 신현길 (한동대학교 기능성 식품 및 안전성 연구소)
- Kim, Seong-Bae (Institute of Functional Foods and Safety, Handong University) ;
- Lee, Ju-Woon (Institute of Functional Foods and Safety, Handong University) ;
- Park, Jong-Heum (Institute of Functional Foods and Safety, Handong University) ;
- Do, Hyung-Ki (Institute of Functional Foods and Safety, Handong University) ;
- Hyun, Chang-Kee (Institute of Functional Foods and Safety, Handong University) ;
- Shin, Heuyn-Kil (Institute of Functional Foods and Safety, Handong University)
- 발행 : 1998.08.01
초록
Myosin과 그 subfragment인 S-1과 LMM를 항원으로 하는 간접경합 효소면역분석법(Ci-ELISA)을 이용하여 동결육의 변화를 연구함으로써 수입 냉동육과 국내산 냉장 한우육과의 차별화를 위한 기초 자료를 마련하기 위하여 본 연구를 실시하였다. 각 항체의 표준곡선을 작성하였으며 최적반응범위는
This study shows the application of Ci-ELISA method for monitoring the denaturation of myosin by the frozen treatment in order to differentiate thawed beef from chilled. Hanwoo M.Semitendinosus (n=25) was treated under the two different frozen process as follows; simple frozen treatment (Exp-1) at 4 different temperatures, -10, -20, -50 and