Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 30 Issue 2
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- Pages.397-406
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- 1998
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- 0367-6293(pISSN)
Ultrafiltration and Separation Process Optimization of Hen Egg White Lysozyme as Natural Antimicrobial Enzyme
천연 항균 효소제 난백 lysozyme의 한외여과 조건 최적화
- Lee, Eun-Young (Department of Foods and Nutrition, Ewha Women's University) ;
- Woo, Gun-Jo (Department of Foods and Nutrition, Ewha Women's University)
- Published : 1998.04.01
Abstract
Hen egg white lysozyme (HEWL) is very valuable as a natural preservative in food processing due to its selective bactericidal activity. HEWL which traditionally isolated by crystallization or freeze drying was simply separated from 13 different hen egg white (HEW) proteins by a single-step ultrafiltration. Freeze dried HEW (0.25%, w/v) dissolved in a citrate-phosphate buffer (pH 4.6) was ultrafiltered with a PM30 membrane under various operating conditions, by changing concentration, temperature, transmembrane pressure
난백 lysozyme은 박테리아 세포벽을 선택적으로 분해하므로 식품 가공 공정에 있어서 천연 식품보존제로서의 이용 가치가 높다. 기존의 결정화와 냉동건조 방법 대신 PM30 막을 사용하여 한외여과함으로써 13종의 난백 단백질로부터 single-step에 의해 lysozyme을 분리하고자 하였다. 냉동 건조한 lysozyme을 pH 4.6 citrate-phosphate buffer에 녹여 PM30 막으로 한외여과시 시료 농도, 온도, 막 횡단 압력, 교반속도 등의 운용 조건을 변화시켜주면서 flux를 최대화하는 최적 막분리 조건을 구하였다. 최적 막 분리 조건하에서 시간이 경과함에 따라 막 재질과 막 침착이 flux에 미치는 효과를 측정하였고, 막 분리 여액내 단백질 농도와 lysozyme 농도, 비활성도를 측정하였다. PM30 막을 이용한 난백 lysozyme의 막 분리 최적 조건은 시료농도 0.25%, 온도