한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제30권1호
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- Pages.1-5
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- 1998
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- 0367-6293(pISSN)
단백질 전기영동을 이용한 토종꿀의 판별
Discrimination of Native Bee-Honey and Foreign Bee-Honey by SDS-PAGE
- 이득찬 (강원대학교 식품생명공학부) ;
- 이상영 (강원대학교 식품생명공학부) ;
- 차상훈 (강원대학교 식품생명공학부) ;
- 최용순 (강원대학교 식품생명공학부) ;
- 이해익 (강원대학교 식품생명공학부)
- Lee, Deug-Chan (Division of Food And Biotechnology, Kangwon National University) ;
- Lee, Sang-Young (Division of Food And Biotechnology, Kangwon National University) ;
- Cha, Sang-Hoon (Division of Food And Biotechnology, Kangwon National University) ;
- Choi, Yong-Soon (Division of Food And Biotechnology, Kangwon National University) ;
- Rhee, Hae-Ik (Division of Food And Biotechnology, Kangwon National University)
- 발행 : 1998.02.01
초록
꿀의 식품학적 특성만으로는 토종과 양봉꿀의 판별이 불가능하므로 꿀 속에 존재하는 단백질의 특성으로 판별의 기준을 마련하고자 다음과 같은 연구결과를 얻었다. 꿀 속의 단백질을 Bradford방법을 이용하여 정량한 결과 토종꿀은
To find out the difference between native bee-honey (NBH) and foreign bee-honey (FBH), quantification of honey protein and investigation of specific protein in NBH were carried out by SDS-PAGE. Contents of honey protein in NBH and FBH were measured by Bradford and Lowry method. The contents of protein determined by Bradford method were