The Construction of the SPR (Surface Plasmon Resonance) Sucrose Sensor

표면 플라즈몬 공명형 자당 센서의 제작

  • Um, N.S. (Dept. of Sensor Eng., Graduate School, Kyungpook National Univ.) ;
  • Lee, S.M. (Dept. of Sensor Eng., Graduate School, Kyungpook National Univ.) ;
  • Hahm, S.H. (Sensor Technology Research Center, Kyungpook National Univ.) ;
  • Koh, K.N. (Sensor Technology Research Center, Kyungpook National Univ.) ;
  • Lee, S.H. (School of Electronics and Electrical Eng., Kyungpook National Univ.) ;
  • Kang, S.W. (Sensor Technology Research Center, Kyungpook National Univ.)
  • 엄년식 (경북대 대학원 센서공학과) ;
  • 이수미 (경북대 대학원 센서공학과) ;
  • 함성호 (경북대 센서기술연구소) ;
  • 고광락 (경북대 센서기술연구소) ;
  • 이승하 (경북대 전자전기공학부) ;
  • 강신원 (경북대 센서기술연구소)
  • Published : 1998.07.31

Abstract

A surface plasmon resonance (SPR) sensor system for the determination of sucrose concentration was constructed with a gold thin film sensing chip. The properties of gold thin film are critical factors in exciting surface plasmon resonance phenomena. Therefore in the present paper, the fabrication conditions of gold thin film were investigated to optimize the SPR phenomena. The optimum thickness was obtained as $545{\AA}$ with $43.75^{\circ}$ resonance angle and good surface roughness limitation. about $3{\AA}$. The linear resonance angle shifts and rapid response were observed from the sucrose concentrations ranged from 0 to 40wt%.

수용액에서 자당의 농도 변화를 감지하기 위한 센서개발을 목적으로 하여, 금박막을 센서칩으로 사용한 SPR(surface plasmon resonance) 센서시스템을 구성하였다. 센서칩 제작시 금박막의 특성조건은 SPR 현상에 매우 큰 영향을 미치므로, 센서 제작의 최적화를 위해 특성을 분석하여 두께 약 $545\;{\AA}$, 표면 평균 거칠기 약 $3\;{\AA}$이 되도록 균일하게 제작하였다. 이렇게 제작된 금박막 센서칩의 공명각은 $43.75^{\circ}$ 이었으며, $0{\sim}40\;wt%$ 농도의 자당 수용액을 측정한 결과 기존의 알려진 자당 센서에 비해 빠른 응답특성과 선형적인 공명특성을 얻을 수 있었다.

Keywords