Evaluation of Initial Moisture Content Effect and Microorganisms Activity in Small-scale Composting Equipment

소규모 퇴비화 장치에서 초기 함수율의 영향 및 분리 균주의 활성도 평가

  • Juea, Se-Hong (Department of Environmental Engineering, Pusan National University) ;
  • Kong, Sun-Hyung (Department of Environmental Engineering, Pusan National University) ;
  • Choi, Kwang-Soo (Department of Environmental Engineering, Pusan National University) ;
  • Jeun, Hong-gea (Department of Microorganism, Pusan National University) ;
  • Kim, Chang-Won (Department of Environmental Engineering, Pusan National University)
  • 제세홍 (부산대학교 환경공학과) ;
  • 공선형 (부산대학교 환경공학과) ;
  • 최광수 (부산대학교 환경공학과) ;
  • 전홍기 (부산대학교 미생물학과) ;
  • 김창원 (부산대학교 환경공학과)
  • Published : 1997.09.30

Abstract

Because food waste have high moisture content, landfill or incineration is not most suitable. The reuse of food waste by composting contribute to solve resourse, environmental, aglicultural problems. The purpose of this research is to optimise operating conditions and to develop new microorganisms for recycling of food waste by ultilizing small-scale composting equipment. The reduction rate of food waste was 75~85% by weight, and it was coincided with moisture reduction. When initial moisture was 25%, 45% and 60%, C/N ratio on based net weight was 9.8, 10.7 and 11. 8, respectively. And it was suitable for composting. But, The developed microorganism, PNU2, was better than existing commercial seed in the activity based on $CO_2$ concentration.

높은 수분으로 인해 매립 또는 소각에 의한 처분이 부적절한 음식물 쓰레기를 퇴비화하여 자원 재순환형으로 사용할 경우, 자원, 환경, 농업문제에 이르기까지 다각적으로 많은 이점을 가져다 준다. 본 연구의 목적은 소규모 퇴비화 장치를 이용하여 초기 함수율을 달리하였을 때 음식물 쓰레기의 퇴비화 과정을 평가하고 미생물 첨가제를 개발하여 활성도를 평가함으로써 소규모 퇴비화 장치의 최적 운전 조건을 도출하는 것이다. 음식물 쓰레기의 무게 감량은 75~85%로써 대부분 수분의 증발에 기인하는 것으로 나타났으며, 초기 함수율을 25%, 45%, 60%로 달리하였을 때 건조상의 C/N비는 15.4, 14, 12.9로 퇴비 판정 기준에 부합하였다. 기존에 사용되던 상업용 균주에 대체할 수 있는 균주를 개발하여 활성도를 평가한 경우, 개발 균주인 PNU2가 $CO_2$농도 기준으로 우수한 것으로 나타났다. 그러나 화학적 분석에 의한 최종 완숙 단계를 결정하기에는 다소 미흡하였다.

Keywords