Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 30 Issue 4
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- Pages.652-659
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- 1997
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
The Properties of Natural Hydroxyapatite Isolated from Tuna Bone
참치뼈로 부터 추출한 천연 Hydroxyapatite의 특성
- LEE Chang-kook (Department of Chemistry, Pukyong National University) ;
- CHOI Jin-Sam (Department of Inorganic Materials and Engineering, Gyeongsang National University) ;
- JEON You-Jin (Department of Chemistry, Pukyong National University) ;
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BYUN Hee-Guk
(Department of Chemistry, Pukyong National University) ;
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KIM Se-Kwon
(Department of Chemistry, Pukyong National University)
- Published : 1997.07.01
Abstract
For the effective utilization of the fish bone waste from seafood industry, the physical properties of the isolated hydroxyapatite from tuna bon have been investigated. On X-ray measurements, the chemical formula and phase of the bone calcined by various temperature were detected as
수산가공 공정에서 어육을 채취한 후 폐기되는 참치뼈와 같은 생물체를 회화시킨 후 이들의 고유물성과 아파타이트계 바이오세라믹스의 합성 출발물질에 이용되는 기존의 화학시약과 여러가지 상을 가지는 바이오세라믹의 합성에 사용되는 화학시약을 대체하기 위한 고찰에서 얻은 결론은 다음과 같다. 1. 회화 후 추출한 물질의 X-ray 분석결과, 결정상은 회화온도에 관계없이