Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 30 Issue 4
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- Pages.608-613
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- 1997
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
Study on Biochemical Pollutant Markers for Diagnosis of Marine Pollution V. Changes in Oxygen Radicals and Their Scavenger Enzymes of the Flounder (Pleuronichthys cornutus) in the Yellow Sea
해양오염의 진단을 위한 생화학적 오염지표에 관한 연구 V. 황해산 도다리 (Pleuronichthys cornutus)의 산소라디칼 및 제거효소의 변화
- CHOI Jin-Ho (Department of Food and Life Science, Pukyong National University) ;
- KIM Dong-Woo (Department of Food and Life Science, Pukyong National University) ;
- PARK Chung-Kil (Department of Environmental Engineering, Pukyong National University) ;
- YANG Dong Beom (Korea Ocean Research and Development Institute)
- Published : 1997.07.01
Abstract
This study was designed to investigate the biochemical pollutant marker for diagnosis of marine pollutions by changes in oxygen radicals and their scavenger enzymes of the flounder (Pleuronichthys cornutus) in the Yellow Sea of Korea Protein contents in brain and muscle of wild flounders in the Yellow Sea were remarkably lower
해양오염의 진단을 위한 생화학적 오염지표 설정의 기초연구의 일환으로서, 오염이 심각한 서해 (또는 황해)산 넙치(Paralichthys olivaceus)에 이어 서해산 도다리 (Pleuronichthys cornutus)의 혈액 및 뇌중의 활성산소종 및 그들의 제거효소의 활성을 동해안의 포항의 자연산 도다리를 대조군으로 하여 분석 평가하였다. 이들 넙치의 혈청중의 단백질의 함량은 해역이나 서식환경에 따라 뚜렷한 차이를 발견할 수 없었지만, 서해안 자연산 도다리의 뇌 및 근육중의 단백질의 함량은 동해안의 포항산 도다리 대비 뇌는
Keywords
- flounder (Pleuronichthys cornutus);
- Yellow Sea;
- protein;
- oxygen radical;
- superoxide dismutase (SOD);
- glutathione peroxidase (GSHPx);
- hydroxyl radical