음식쓰레기 1차 부숙퇴비의 숙성과정중 상태변화

Physico-Chemical Changes of Curing Compost from Food Wastes

  • 서정윤 (창원대학교 공과대학 환경공학과)
  • Seo, Jeoung-Yoon (Dep. of Environmental Engineering, College of Engineering, Changwon National University)
  • 발행 : 1997.06.30

초록

소형 퇴비화 용기에서 평균 1개월 동안 퇴비화된 생퇴비를 야외에 원추형으로 쌓아 7개월 동안 숙성시키면서 각종 성분함량의 변화를 조사하였다. 이 기간 동안 한 달에 한번씩 옮겨 쌓기를 실시하였다. 실험결과를 요약하면 다음과 같다. 1) 퇴비화 기간 4주 후에 최고온도인 $65^{\circ}C$에 도달하였다. 2) 12주후에 수분함량이 61.7%까지 낮아졌으며 그 이후에는 강우에 의하여 수분의 변화가 심하였다. 3) pH는 지속적으로 증가하여 28주째에 8.92까지 상승하였다. 4) 회분함량은 28주째에 60.5%까지 계속 증가하였으나 부산물 비료 중 퇴비의 기준인 유기물 함량 25% 이상을 유지하였다. 5) 퇴비화 과정 중 무기성분이나 대부분의 중금속의 함량은 증가하였다. 그러나 카드뮴만은 축적현상을 보이지 않았다.

The fresh food waste compost, which was composted in a small bin for average one month, was cured in a pile in the field for seven months. The pile was turned once a month. The various components of the compost were investigated for the curing period. The maximun temperature rised to $65^{\circ}C$ after curing of four months. The moisture content of the compost droped to 61.7% after twelve months. After that, the rainfall affected very much the moisture content of the compost. pH of the compost increased gradually to 8.92 for curing. Ash content rised continually to 60.5% for curing. However, it did not exceed 25% ash content, which is the by-product limit value. The accumulation of the inorganic components occured and most of the heavy matals except for Cd generally were accumulated as curing proceeded.

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