한국식물병리학회지 (Korean Journal Plant Pathology)
- 제13권3호
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- Pages.152-159
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- 1997
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- 0256-8608(pISSN)
생강뿌리썩음병균 Pythium myriotyrum의 병원성 및 균학적 특성
Pathogenicity and Mycological Characteristics of Pythium myriotylum Causing Rhizome Rot of Ginger
- Kim, Choong-Hoe (Plant Pathology Division, National Institute of Agricultural Science & Technology) ;
- Yang, Sung-Seok (Plant Pathology Division, National Institute of Agricultural Science & Technology) ;
- Park, Kyong-Seok (Plant Pathology Division, National Institute of Agricultural Science & Technology)
- 발행 : 1997.06.01
초록
병든 생강으로부터 분리한 6개 Pythium 균주들은 여러 가지 형태적, 생리적 특성에서 Pythium myriotylum Drechsler로 동정되었다. 이 균들은 생강 지하부의 싹, 근경, 뿌리, 땅가줄기 뿐만 아니라 지상부 잎, 줄기 전부분에 걸쳐 병원성이 강하였다. 이 균들은 오이, 수박 등 10개 작물 혹은 잡초의 어린 묘를 부패시켰으며 보리, 옥수수 등 공시한 3개 작물 유묘의 지상부 생장이나 뿌리 생장을 현저히 억제하였다. 이 균들의 생육 최고, 최적, 최저온도는 각각 39~45
Six pathogenic Pythium isolates obtained from diseased ginger rhizomes were identified as Pythum myriotyrum Drechsler based on various morphological and physiological characteristics. The isolates showed strong virulence on underground parts of buds, crowns, rhizomes, roots and aerial parts of leaves and stems as well. The isolates caused rot of germinated seeds of 10 different crops tested, including cucumber and pepper, and markedly inhibited seedling growth of 3 crops tested, including corn and barley. Maximum, optimum and minimum growth temperatures for P. myriotylum were 39~45
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