Physicochemical Properties of Sodium Hypochlorite Oxidized Potato Starch

Sodium Hypochlorite로 산화된 감자 전분의 이화학적 특성

  • 김미라 (경북대학교 식품영양학과)
  • Published : 1997.10.01

Abstract

Physicochemical properties of potato starches oxidized with sodium hypochlorite containing 1.5, 3.0, 4.5, and 6.0% active Cl/g starch at pH 7.0 were examined. Carboxyl group contents of oxidized potato starches were proportional to active chlorine concentration in use and water binding capacity, alkali number, and solubility increased with increasing the degree of oxidation. Blue value and iodine binding property indicated the change of amylose structure by the oxidation. Gelatinization trends obtained from transmittance and DSC thermograms showed that gelatinization temperature was lower as starch was oxidized higher. X-ray diffraction patterns and scanning electron micrographs implied oxidation might occur on the surface amorphous regions of starch granule.

1.5, 3.0, 4.5, 6.0% active Cl/g starch를 포함하는 sodium hypochlorite 용액으로 pH 7.0에서 감자전분을 산화시켜 이화학적인 성질을 측정하였다. 산화 전분의 카르복실기 함량은 사용한 활성 염소농도에 비례하였고, 물결합력과 알칼리수, 용해도는 산화 정도가 높을수록 증가하였다. 청가와 요오드흡착특성에서는 산화에 의해 아밀로오스 구조가 변화되었음을 알 수 있었고, 광투과도와 DSC에 의한 호화양상에서는 산화 정도가 클수록 낮은 온도에서 호화되는 것으로 나타났다. X선 회절도와 주사전자 현미경으로 살펴 본 전분 입자의 형태로부터 산화는 주로 입자 표면의 무정형 부분에서 일어난 것으로 추정되었다.

Keywords