Journal of Bio-Environment Control (생물환경조절학회지)
- Volume 6 Issue 3
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- Pages.168-175
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- 1997
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- 1229-4675(pISSN)
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- 2765-3641(eISSN)
Evapotranspirations of Lettuce and Cucumber by Cropping Systems in Greenhouse
시설재배 상추 및 오이의 재배방식별 증발산량
Abstract
In greenhouse, data on evapotranspiration or water consumption is important for the rational water management, irrigation planning, thermal environment analysis, and watering automation. But little investigations have been attempted to make clear the characteristics of water consumption in greenhouse. In this paper, evapotransplrations of lettuce and cucumber by cropping systems were investigated. And the correlations among evapotranspiration, pan evaporation, solar radiation, mean air temperature, and minimum relative humidity were analyzed. Experimental cropping systems of lettuce were soil culture and NFT system. Those of cucumber were soil culture, perlite culture, and rockwool culture. Total water consumption of lettuce was 2.62
시설재배시의 관수자동화 및 필요수량 산출에 대한 기초자료를 구축하는 것을 목적으로 우리나라에서 많이 재배되고 있는 시설재배작물인 상추와 오이를 대상으로 시설환경, 재배방식 및 생육단계별 증발산량을 실측 조사한 결과를 요약하면 다음과 같다. 상추의 생육은 NFT 재배구가 토양재배에 비하여 2배 이상 빨랐다. 오이의 생육은 펄라이트재배가 가장 좋았고 암면재배는 펄라이트재배 보다 약간 떨어졌으며 토양재배는 상당히 떨어지는 것으로 나타났다. 상추의 소비수량은 토양재배 2.62
Keywords