Korean journal of food and cookery science (한국식품조리과학회지)
- Volume 13 Issue 1
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- Pages.56-63
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- 1997
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- 2287-1780(pISSN)
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- 2287-1772(eISSN)
Isolation and Identification of Antimicrobial Compound from Sancho (Zanthoxylum Schinifolium)
산초로부터 항균성 화합물의 분리 및 동정
Abstract
Antimicrobial activity of Sancho (Zanthoxylum schinifolium) was investigated. Methanol extract of dried Sancho was fractionated to hexane, chloroform, ethylacetate, butanol, and aqueous fractions. Chloroform fraction among these fractions showed the highest inhibitory effect on the microorganisms such as Escherichia coli, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus and Lactobacillus plantarum at 1000
천연물에 존재하는 항균성 물질을 이용하여 천연식품보존제를 개발하고자 한약재 및 민간요법으로 사용되어온 우리나라 전통 향신료인 산초의 항균성을 검색한 결과 클로로포름 분획 에서 B. subtilis, E. coli, L.plantarum 및 S. aureus 등 4종의 균주에 대해 모두 l000