Processing of Powdered Jujube Juice by Spray Drying

분무건조에 의한 분말대추음료의 가공

  • Published : 1997.02.01

Abstract

Spray dried powdered juice was processed from concentrated extract of jujube(Zizyphus jujuba MILLER). Spray drying of the extract solution could not be operated to have powder product by itself over whole concentration range and required addition of some carrier or support material. The concentrated extract of 26$^{\circ}$Bx was combined with carrier material solution to have a final concentration of 30$^{\circ}$Bx, and then spray dried. Proper addition level of carrier solid for physical and flavor quality of the powder product was determined to be 1 : 1 ratio to jujube solid. Combined use of maltose and gum arabic produced the best quality product among the studied carrier materials, which were maltose, dextrin, condensed milk and gum arabic. Enzymatic treatment in extraction process could increase the yield by 13~39%, but hurt the sensory quality of powdered juice. Treatment by 0.5% pectinase(0.05 unit/ml) may be used with lesser quality change for improved yield.

대추를 이용한 가공제품의 하나로서 분무건조에 의한 분말음료의 개발을 시도하였다. 대추 추출액은 그 자체로는 모든 농도 범위에서 분무건조 하기가 불가능하였고 건조보조제의 첨가에 의해서 분말음료로의 제조가공이 가능하였다 대추 추출액은 26。Bx 농도까지 농축시키고 알맞은 건조보조제를 첨가하여 최종농도를 30。Bx로 조정하여 분무 건조시켰다 첨가되는 건조보조제의 양은 대추 추출액과 건조보조제의 비율이고 형물 기준으로 1:1정도까지 흔합했을때 건조가 용이하고 얻어지는 제품의 품질이 양호하였다. maltose, 농축유, gum arabic, dextrin등의 건조보조제를 검토한 결과 maltose와 gum arabic을 흔합하여 사용할 때 제품의 관능적 특성이 가장 우수하였다. 대추 추출시의 효소처리는 수율을 13~39% 향상시 킬 수 있었다. 그렇지만 효소처리가 분말대추음료의 관능적인 특성에 부정적인 영향을 나타내었으며 추출수율 향상을 위해 사용되어진다면 품질열화가 적은 pectinase의 0.5% 처리가 가장 바람직한 것으로 나타났다.

Keywords

References

  1. Handbook of fruit science and technology Ber(Jujube) Gupta, O. P.;Kadam, S. S.;Salunkhe, D. K.;Kadam, S. S.(eds.)
  2. 식품과학지(효성여자대학교 식품과학연구소) v.5 식생활에서의 대추의 활용 권상호;조경열;김소연;김미정
  3. 대추재배신기술 김용석;김월수
  4. 식품기술 v.6 대추의 성분특성과 가공제품개발 박용곤
  5. Preconcentration and drying of food materials Spray drying of food liquids and volatiles retention King, C.J.
  6. 식품공업품질관리론 이철호;채수규;이진근;박봉상
  7. Biostatics : a foundation for analysis in health sciences Daniel, W. W.
  8. 식품연구사업보고 향신제품개발연구-마늘가공제품의 향미에 관한 연구 김영수;허우덕;남영중
  9. Development in food engineering Flavour retention in different methods of spray drying Senoussi, A.;Bhandari, B.;Domoulin, E.;Berk, Z.;Yano, T.;Matsuno, R.;Nakamura, K.(eds.)
  10. Data sourcebook for food scientists and technologists Hui, Y. H.