Abstract
After extracting Caridina denticulata denticulata, the raw material of salt-fermented Toha, with the use of water, ether, acetone and methanol in order, we had the antimicrobial activity test for nine strains of bacteria which are harmful to the human body and food. It is as follows; solvent extract yield of the powder of vacuum freeze dried Caridina denticulata denticulata was 52% of water fraction, 7.4% of ether fraction, 1.0% of acetone fraction and 0.8% of methanol fraction. The result of solvent extract antimicrobial search of Caridina denticulata denticulata said that with the sample of 20$\mu\textrm{g}$/disk, ether fraction resulted in clear one of 8~12mm, acetone fraction 8~12mm, methanol fraction 7~9mm and water fraction didn't have antimicrobial effect. The minimal inhibitory concentration of solvent extract of Caridina denticulata denticulata per area was that ether fraction was 250~500$\mu\textrm{g}$/$m\ell$, acetone fraction 125~500$\mu\textrm{g}$/$m\ell$ and methanol fraction 250~500$\mu\textrm{g}$/$m\ell$. The minimal bactericidal concentration of solvent extract per area of Caridina denticulata denticulata showed that ether fraction was 2, 500~10, 000$\mu\textrm{g}$/$m\ell$, acetone fraction 1, 250~10, 000$\mu\textrm{g}$/$m\ell$ and methanol fraction 5, 000~10, 000$\mu\textrm{g}$/$m\ell$.
토하젓의 원료인 새뱅이를 물, 에테르, 아세톤, 메탄올을 이용하여 순차적으로 추출한 다음 인체 및 식품에 유해작용을 하는 9종의 세균을 대상으로 항균성 시험을 실시한 결과는 다음과 같다. 진공동결건조한 새뱅이 분말의 용매추출 구간별 수율은 물추출구 52.0%, 에테르추출구 7.4%, 아세톤추출구 1.0%, 메탄올추출구 0.8%였다. 새뱅이의 용매추출구간별 항균성 검색 결과 시료 20$\mu\textrm{g}$/disk에 대하여 에테르추출구 8~12mm, 아세톤추출구 8~12mm, 메탄올추출구 7~9mm였으며 물 추출구는 항균성이 없었다. 새뱅이의 용매추출구간별 최저발육억제농도는 에테르추출구 250~5000$\mu\textrm{g}$/$m\ell$1, 아세톤추출구 125~500$\mu\textrm{g}$/$m\ell$, 메탄올추출구 250~500$\mu\textrm{g}$/$m\ell$ 였다. 새뱅이의 용매추출구간별 최저살균농도는 에테르추출구 2,500~10,000$\mu\textrm{g}$/$m\ell$, 아세톤추출구 1,250~10,000$\mu\textrm{g}$/$m\ell$, 메탄올추출구 5,000~10,000$\mu\textrm{g}$/$m\ell$로 나타났다.