초록
3가지의 식물체 추출액을 공시하여 P. capsici에 대한 항균 활성 검정, 고추 역병에 대한 방제효과 및 고추에 미치는 약해를 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 3가지 식물체 물 추출액 중에서 일황련 추출애기 균새장 억제효과가 가장 뛰어났으며, 2배의 희석농도에서 70% 이상의 억제 효과가 있었고, methanol 추출액의 경우 1,000배 이상의 희석농도에서도 74.4%의 억제 효과가 있었다. 지모 및 일황련 추출액의 2개 희석농도와 황백나무의 추출원액 처리에 의해 P.capsici의 유주자낭의 발아는 완전히 억제되었다. 2. Methanol에 의한 추출액이 상온에서 물에 의해 추출하거나, 끓여서 추출한 액보다 항균력이 우수하였다. 3. 세 가지 식물체 추출액 모두 저장기간이 길어짐에 따라 고추 역병균에 대한 항균력은 감소하는 경향을 보였다. 4. 세 가지 추출액 모두 고추 역병에 대해서 방제효과가 있었고, 그 중 일황련 추출액이 가자 효과적이며 황백나무 및 지모의 순이었다. 5. 수경 재배형식의 유모검정에서는 고추묘에 약해가 있었으나, pot시험에서는 약해가 없었다. 또한 고추 종자에 추출액을 처리했을 때 발아가 저해되거나 유근의 신장이 억제되는 등 약해가 유발되어쓰나, 고추 잎과 고추 과실에 추출애글 엽면살포 하였을 때에는 아무런 해가 나타나지 않았다.
Antifungal activities of the crude extracts of Anemarrhena asphodeloides. Coptis japonica and Phellodendron amurense were tested against Phvtophthora capsici. and the control effect on red-pepper phytophthora hlight and phytotoxicities of red-pepper were investigated. The results were summarized as follows; Mycelial growth and zoosporangial germination of the red-peppcr phytophthora hlight organism P. capsici were inhihited hy thc crude extracts of plant materials. Methanol extracts or plant materials had hctter antifungal activity than water extracts at hoth a room temperature and a hoiling condition. Antifungal activities of three crude extracts were gradually decreased with prolonged storage period. Red-pepper phytophthora hlight was effectively controlled hy the crude extracts of three plant materials. Of these. the crude extract of C. japonica was marvelously effective. Phytotoxic symptom to red-pepper seedling showed hy water cultural method hut not by pot test. Seed germination and radicle growth of red-pepper were inhihited hy the crude extracts of three plant materials. Phytotoxic symptoms in the leaves and fruits of red-pepper were not ohserved with exogenous foliage application of the three crude extracts.