Influence of Water Temperature and Salinity on Egg Development of Flatfish, Limanda herzensteini

참가자미, Limanda herzensteini의 난발생에 미치는 수온과 염분의 영향

  • 이정용 (부경대하교 수산과학대학 양식학과) ;
  • 김완기 (국립수산진흥원 강릉수산종묘배양장) ;
  • 장영진 (부경대학교 수산과학대학 양식학과)
  • Published : 1997.08.01

Abstract

In order to obtain the basic information for seedling production of flatfish, Limanda herzensteini, the influence of water temperature and salinity on egg development was investigated. The desirable water temperature for egg hatching was9~$15^\circC$. The time of egg development was shorter with higher water temperature. The relationships between the water temperature (T:$^\circC$) and the required time (t:hour) from egg to each development stage were given as follows ; 8-cell : 1/t=0.0284T-0.0554 (r=0.9999) Morula : 1/t=0.0137T-0.0527 (r=0.9998) Kupffer's vesicle : 1/t=0.0035T-0.0133 (r=0.9762) Hatching : 1/t=0.0012T-0.0007 (r=0.9981) Biological mimimum temperature for the egg development was estimated to the be $2.6^\circC$ in average. The salinity which showed over 50% survival rate from fertilized egg to hatching was 35~$38\textperthousand$.

참가자미의 종묘생산을 위한 생물학적 기초자료를 얻기 위하여 난발생에 미치는 수온과 염분의 영향을 조사하였다. 수정란의 정상적인 부화는 9-$15^\circC$에서 가능하였으며 생존율은 $12^\circC$에서 가장 높게 나타났다. 난발생의 각 단계에 이르기까지의 수온 (T : \circC$)에 따른 발생속도 (t : hour)는 수온이 높을수록 빨랐으며, 그 관계식은 다음과 같았다. 8세포기 1/t=0.0284T-0.0554 (r=0.9999) 상실기 : 1/t=0.0137T-0.0527 (r=0.9998) Kupffer씨포 출현기 : 1/t=0.0035T-0.0133 (r=0.9762) 부화자어기 : 1/t=0.0012T-0.0007 (r=0.9981) 참가자미의 난발생이 개시되는 생물학적 영도는 평균 $2.6^\circC$로 나타났다. 설정 수온별로 수정에서 부화에 이르기까지의 평균 소요시간은 $9^\circC$에서 95.5시간, 12$12^\circC$에서 72.5시간 및 $15^\circC$에서 56.0시간이었다. 염분별 부화까지의 생존율은 35-$38\textperthousand$에서 높게 나타났다.

Keywords

References

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