Effects of Water Temperatre and Feeding Rate on Growth and Feed Efficiency of Korean Rockfish, Sebastes schlegeli

사육사온과 먹이공급량이 조피볼락의 성장 및 사료효율에 미치는 영향

  • Published : 1997.08.01

Abstract

The experiment was conducted t determine the effects of water temperature and daily feeding rate on Koran rockfish growth. The first experiment was carried out to know the growth of the fish in the different water temperature. The second experiment was carried out to know the effects of feeding rate of the fish. In the first experiment, feed efficiency was unaffected by the different water temprature 12, 15 and $18^{\circ}C$, but feed intake and growth rate were affected by the water temperature. Feed intake and growth rate of the fish reared in $15^{\circ}C$ were higher than those of the other groups. In the second experiment, feed efficiency was unaffected by feeding rate except the starve group. Daily growth rate of the fish fed 1.0% diet/BW or more. HSI, VSI, condition factor, GOT, GPT, TG, GL and Ht of fed groups were unaffected by the feeding rate in the experiment. Absoption ratios of protein and lipid were not different with the different feeding rates in fed fish groups. These results indicate that the optimum daily feeding rate of yearling Korean rockfish is about 70-80% of satiation rate.

조피볼락 사육시 수온과 먹이공급량이 성장과 사료효율에 미치는 영향을 알기위하여 사육수온과 먹이공급량을 달리하여 사육실험을 한 결과는 다음과 같다. 사육수온 12, 15 및 $18^{\circ}C$에서 사육한 결과 $15^{\circ}C$ 실험구에서 일간사료섭취율 및 일간성장률은 3.64 및 1.66%로 다른 실험구에 비하여 높게나타났으나, 사료효율은 40.7-45.7%로 실험구간에 차이가 없었다. 먹이공급량을 어체중의 0.0-3.0% 범위로 하여 사육실험한 결과 사료효율은 절식구를 제외한 나머지 실험구에서는 41.1-57.2%의 범위로 유의차가 없었고, 일간성장률은 1.5-3.0%공급구에서는 0.79-0.86%의 범위로 차이가 없었다. 어체분석결과 육질부비율은 전실험구에서, 간중량지수, 장중량지수 및 비만도는 1.0-3.0% 공급구에서 차이가 없었다. 혈액성상 분석결과 TP 및 TG는 전실험구에서, GOT, GPT, TG, GL 및 Ht는 1.0-3.0% 공급구에서 차이가 없었다. 이상의 결과로부터 조피볼락 1년생은 육상수조양식시 사육수온은 15-18$^{\circ}C$에서, 먹이공급량은 포식량의 약 70-80%가 적당한 것으로 사료된다.

Keywords

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