Microbial Decontamination of Refrigerated Red Seabream by Acetic, Lactic, and Citric Acids

초산, 유산 및 구연산에 의한 냉장 돔의 오염 미생물 제거

  • 김창렬 (서강전문대학 식품영양과) ;
  • 김정숙 (서강전문대학 식품영양과) ;
  • 고대희 (서강전문대학 식품영양과) ;
  • 이순자 (서강전문대학 생활정보과) ;
  • 은종방 (전남대학교 식품공학과)
  • Published : 1997.06.01

Abstract

Red seabream strips were decontaminated by dipping with solutions of 0.25~1.0% acetic, lactic, or citric acids for 5min. Control strips were dipped with tap water only for 5min. All strips were individually placed in plastic bags and stored at 4$^{\circ}C$. Acetic acid(AA) treatments were completely inhibited aerobic spoilage bacteria(areobic plate count : APC) compared to the initial controls for 6 days. Treatments of either lactic acid(LA) or citric acid(CA) completely inhibited APC compared to the initial controls for 3 days. Red seabream strips treated with AA extended microbiological shelf-life for 12 days.

본 연구는 4$^{\circ}C$ 냉장조건에서 신선한 돔포의 미생물학적 저장 안정성 증진을 목적으로 초산, 유산 및 구연산 침지법을 이용하여 호기성 부패세균의 증식억제에 대한 영향을 조사하였다. 4개의 처리구로 만든 돔포는 각 0.25~1.0%의 초산, 유산 및 구연산의 위생수에서 5분 침지 후 처리구별로 플라스틱 저장백에 넣은 다음 실험에 사용하였다. 대조구는 수돗물에 5분간 침지하여 사용하였다. 각각의 2반복 시료는 4$^{\circ}C$, 12일 저장하면서 3일 간격으로 취한 다음 분석에 사용하였다. 0.25~1.0%(v/v) 초산 처리구는 4$^{\circ}C$, 12일 저장 동안 호기성 부패세균의 증식을 억제하는 데 효과적이었다. 0.25~1.0%(v/v) 유산 처리구 그리고 0.5~1.0%(w/v) 구연산 처리구는 각각 4$^{\circ}C$, 저장 9일 동안 호기성 부패세균의 증식을 억제하는데 효과적이었다. 돔포의 냉장 동안 초산처리구의 미생물학적 저장 안정성이 가장 높게 평가되었다.

Keywords