재래식 메주에서 분리한 효모들의 각종 효소활성과 가능성

  • 이종수 (배재대학교 유전공학과) ;
  • 이성훈 (배재대학교 유전공학과) ;
  • 권수진 (배재대학교 유전공학과) ;
  • 안철 (강원대학교 식품생물공학과) ;
  • 유진영 (한국식품개발연구원 생물공학연구부)
  • Lee, Jong-Soo (Department of Genetic Engineering, Pai-Chai University) ;
  • Yi, Sung-Hun (Department of Genetic Engineering, Pai-Chai University) ;
  • Kwon, Su-Jin (Department of Genetic Engineering, Pai-Chai University) ;
  • Ahn, Cheol (Division of Food Science and Biotechnology, Kangwon National University) ;
  • Yoo, Jin-Young (Division of Food Biotechnology, Korea Food Research Institute)
  • 발행 : 1997.10.01

초록

Enzyme activities, production of killer toxin and some functionality of forty seven yeasts isolated from traditional Meju were investigated in culture broth and cell free extracts. Activities of $\alpha$-galactosidase, invertase and inulinase were detected in cell free extracts of 38 strains, 43 strains and 45 strains, respectively and acidic and neutral protease activities also were detected in culture broth of all the strains, $\beta$-Galactosidase activity was detected in cell free extracts of OE-20 and S-14 strains. Killer toxins were produced by OE-12, S-8 (Candida spp.), OE-19 (Zygosaccharomyces spp.) and S-3 (Saccharomyces spp.). Culture broth of OE-23 and S-9 showed 61.3% and 59.2% of antioxidant activity to $\alpha$, $\alpha$-diphenyl-$\beta$-picrylhydrazyl(DPPH), but nitrite-scavenging ability as well as inhibition of tyrosinase and polyphenol oxidase were not appeared in all the strains.

키워드

참고문헌

  1. 한국식품개발 연구원 과학기술처 연구 보고서 전통장류용 메주의 산업화를 위한 기반 기술 연구 유진영
  2. 한국 식품과학회지 v.18 no.4 우육 지방질의 산화에 미치는 간장의 항산화 작용에 관한 연구 문갑숙;최홍식
  3. 한국 식품과학회지 v.19 no.6 양조간장의 항산화 작용 및 항산화성 물질에 관한 연구 문갑숙;최홍식
  4. 한국 식품영양회지 v.20 no.6 간장제품의 종류에 따른 황산화 능의 비교 문갑숙
  5. 한국 식품영양학회지 v.20 no.2 재래식 메주 및 된장중의 항산화 물질에 관한 연구 이종호;김미혜;임상선
  6. 한국 식품과학회지 v.27 no.6 솔잎과 쑥 추출물의 기능성 검토 강윤한;박용곤;오상룡;문광덕
  7. 한국산업미생물학회지 v.24 no.1 쑥 추출물의 항돌연변이 활성효과 이성;권동진;유진영;정동효
  8. 한국식품과학회지 v.27 no.6 Tyrosinase 활성을 저해하는 식물체의 탐색 정승원;이남경;김석중;한대석
  9. 한국 식품화학회지 v.24 양송이 유래 polyphenol oxidase에 의한 polyphenol 화합물의 효소적 갈변생성물의 돌연변이 억제효과 오흥석;함승시
  10. 한국 식품과학회지 v.25 no.5 기호 음료성분의 아질산염 소거 작용 도정룡;김선봉;박영호;박영범;김동수
  11. Yeats and the Environment v.2 The Yeast Rose, A. H.;J. S, Harrison
  12. Cell v.19 Translational analysis of the killer-associated virus-like particle dsRNA genome of S. cerevisiae: M dsRNA encodes toxin Bostian, K. Al;J. E. Hopper;D. T. Rogers;D. T. Tipper
  13. Food and Biotechnol. v.5 no.1 Screening and characterization of osmotolerlant and gas-producing yeast from traditional Doenjang and Kochujang Lee, J. S.;Y. J. Choi;S. J. Kwon;J. Y. Yoo;D. H. Chung
  14. 한국 산업미생물학회지 v.18 no.1 야생 Killer 효모 Candida dattila의 분리 및 동정 최언호;장해춘;정은영;정원철
  15. 한국 산업미생물 학회지 v.18 no.2 Candida dattila K109와 포도주 발효효모의 세포융합 정원철;최언호
  16. 한국 산업미생물학회지 v.24 no.3 Killer 효모 Saccharomyces cerevisiae B15-1의 에탄올 발효 특성 이창호;우철주;이종수;정기택;박희동
  17. J. Biol. Chem. v.243 Purification of internal invertase of yeast Gascon, S.;J. O. Lampen
  18. Biotechnol. Appl. Biochem. v.22 Purification and characterization of β-galactosidase from alkalophilic and thermophilic Bacillus sp. TA-11 Choi, Y. J.;I. H. Kim;B. H. Lee;J. S. Lee
  19. 한국 산업미생물학회지 v.24 Yarrowia lipolytica TH65가 생산하는 alkaline proteinase의 정제 및 특성 유춘발;김창화;진영호;진익렬
  20. 한국 산업미생물학회지(submitted) 재래식 메주로부터 효모의 분리, 동정 및 배양조건 이종수;이성훈;권수진;안철;유진영
  21. Kor. J. Microbiol. v.27 Isolation of the killer yeasts and its characteristics Chung, K. T.;K. W. Bang;H. I. Song;J. K. Kim;Y. J. Jung
  22. 한국 산업미생물학회지 v.24 no.2 한국 재래식 된장과 고추장의 숙성중 미생물, 효소활성 및 주요 성분의 변화 이종수;권수진;정성원;최영준;유진영;정동효
  23. 한국식품과학회지 v.25 재래식 고추장 숙성중 미생물과 효소력의 변화 김영수;권동진;구민선;오훈일;강통삼
  24. 배재대 자연과학 논문집 v.5 no.1 Asp. niger와 대두 α-galactosidase의 kinetic 성질 금종화;이종수;신철승
  25. 충남대학교 대학원 식품공학과 박사학위 논문 Asp. ustus GR-98에 의한 dextranase의 생산 및 특성에 관한 연구 이종태
  26. niger J. Ferment. Bioeng. v.79 no.2 Purification and characterization of a protease-resistant cellulase from Asp Akiba, S.;Y. Kimura;K. Yamamoto;H. Kumagai
  27. 한국산업미생물학회지 v.23 no.2 호알칼리성, 고온성 Bacillus sp. TA-11에 의한 β-fructofuranosidase의 생산 최영준;이종수
  28. Genet. Res. v.13 The inheritance of the killer character in yeast Somers, J. M.;E. A. Bevan
  29. Nature v.191 Antioxidant determination by the use of stable free radical Blois, M. S.
  30. 세종대학교 대학원 식품공학과. 박사학위 논문 추출조건이 계피의 이화학적 특성에 미치는 영향 김나미
  31. J. Ferment. Bioengineering v.82 no.2 Gluco-oligosaccharide and galacto-oligosaccharide production by Rhodotorular minuta IFO 879 Onishi, N.;K. Yokozeki
  32. Kor. J. Microbiol. v.27 Conditions for protoplast formation and fusion of the killer yeasts Chung, K. T.;K. W. Bang;H. I. Song;J. K Kim;Y. J. Jung
  33. Proceeding of Kor. Soc. Appl. Microbiol Antioxidant producing microorganism from Korean fermented food Park, E. Y.;B. H. Ryu