한국식품영양과학회지 (Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition)
- 제26권2호
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- Pages.254-260
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- 1997
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
김치추출물이 Sarcoma-180 세포의 성장과 마우스 식균활성에 미치는 효과
Effects of Kimchi Extracts on the Growth of Sarcoma-180 Cells and Phagocytic Activity of Mice
- Choi, Moung-Won (Dept. of Food Science and Nutrition, and Kimchi Research Institute, Pusan National University) ;
- Kim, Kwang-Hyuk (Dept. of Microbiology, College of Medicine, Kosin University) ;
- Park, Kun-Young (Dept. of Food Science and Nutrition, and Kimchi Research Institute, Pusan National University)
- 발행 : 1997.04.01
초록
본 연구에서는 in vitro와 in vivo에서 sarcoma-180 cells과 마우스를 이용하여 김치의 세포독성 효과와 면역계, 특히 대식세포의 탐식능의 활성 증강에 미치는 효과를 중심으로 김치의 항암기작을 연구하였다. 김치가 발효되기 전인 0주(생김치)와 최적의 숙성도를 나타내는 3주 김치
Effects of kimchi extracts on the immune response related to its antitumor activity in vitro and in vivo were investigated. The extracts of kimchi fermented for 0(fresh) and 3 weeks at