한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제29권5호
- /
- Pages.1038-1044
- /
- 1997
- /
- 0367-6293(pISSN)
저급지방산 모노글리세라이드와 아디핀산의 항균작용에 관한 연구
The Study on Antibacterial Activity of Adipic Acid and Medium Chain Monoglycerides
- Jang, Jae-Kweon (Food Research & Development Center, HaiTai Confectionery Corporation) ;
- Shin, Woong-Kyu (Food Research & Development Center, HaiTai Confectionery Corporation) ;
- Lee, Sang-Ho (Food Research & Development Center, HaiTai Confectionery Corporation) ;
- Han, En-Sang (Food Research & Development Center, HaiTai Confectionery Corporation) ;
- Lee, Young-Chun (Department of Food Science and Technology, Chung-Ang University)
- 발행 : 1997.10.01
초록
Gram 음성 및 Gram 양성균, 효모와 곰팡이의 총9종의 균주에 대해 탄소수 8-12의 저급지방간 모노글리세라이드와 아디핀산의 항균력을 조사하였다. Gram 음성균에 대해서 저급지방산 모노글리는 단독으로 거의 항균효과를 나타내지 않았으나 AP와 혼합첨가시 적은 농도에서 강한 항균효과를 나타내었으며 동일한 농도의 AP에 대해서 MG C8이 MG C10보다 높은 항균력을 나타내었다. Gram 양성균은 저급지방산 모노글리세라이드 단독으로도 항균효과가 있었으나 높은 농도가 첨가되어야 하며 AP를 혼합첨가하면 Gram 음성균과 마찬가지로 적은 농도에서도 강한 항균작용을 나타내었으나 유산균에 대해서는 항균효과가 적었다. 또한 효모 및 곰팡이는 AP보다는 모노글리세라이드가 강한 항균작용을 나타내었다. Gram 양성균과 효모 및 곰팡이는 Gram 음성균과는 달리 모노글리세라이드중 MG C10이 MG C8보다 강한 항균작용을 나타내었다.
The mode of the combined effect of adipic acid and medium chain monoglycerides was investigated by using nine strain. Though monoglycerides alone had little antibacterial activity against gram negative strains, the combined use with adipic acid showed much higher activity against others of gram positive strains as well as gram negative strains. But exceptionally, it seemed difficult practically to prevent the growth of lactic acid bacteria completely by the combined use of adipic acid and monoglyceride. For yeast and mold, monoglycerides alone had a high activity but adipic acid had a little activity. In antibacterial mechanism, we thought that adipic acid acted on the cell envelope and then monoglyceride acted on the altered cell.