한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제29권3호
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- Pages.417-426
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- 1997
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- 0367-6293(pISSN)
미강 단백질 가수분해물에서 담즙산 결합 획분의 분리 및 특성구명
Isolation and Partial Physicochemical Characterization of Bile Acid-Binding Fraction from Rice Bran Protein Hydrolysates
- Cho, Wan-Il (Department of Food Science and Technology, Seoul National University) ;
- Moon, Tae-Wha (Department of Food Science and Technology, Seoul National University)
- 발행 : 1997.06.01
초록
미강을 혈중 콜레스테롤 저하 효과가 있는 기능성 식품소재의 원료로 활용하는 데 필요한 기초 자료를 얻기 위하여 미강 단백질의 가수 분해물을 제조하여 담즙산 결합 획분을 분리하고 일부 물리화학적 특성을 조사하였다. 미강 단백질을 탈지 미강으로부터 알칼리 추출과 등전점 침전 방법을 이용하여 제조하였다. 미강 단백질을 기질로 하여 pH-drop method로 측정한 효소의 상대적 활성과 가수분해시 가수분해율의 변화를 비교 평가하여 기질의 가수분해에 적합한 효소를 선택하였다. Esperase에 의한 가수분해물을 한외여과(MWCO : 10 kDa)하여 두 부분으로 나누었다. 각 분획물을 cholic acid를 공유결합 시킨
Rice bran protein hydrolysates were prepared and some of their physicochemical properties were investigated to utilize rice bran as starting material for functional food ingredient. Rice bran proteins (RBP) were prepared from defatted rice bran by alkaline extraction and isoelectric precipitation. The enzyme for hydrolysis of RBP was selected through measuring relative activity by pH-drop method and comparing the degree of hydrolysis (DH) of hydrolysates. The enzymatic hydrolysates prepared by
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