한국식생활문화학회지 (Journal of the Korean Society of Food Culture)
- 제12권1호
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- Pages.35-40
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- 1997
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- 1225-7060(pISSN)
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- 2288-7148(eISSN)
조리방법 및 재료 배합 비율이 약과의 품질 특성에 미치는 영향
Effects of Cooking Methods and Ingredients Ratio on Quality Characteristics of Yackwa
- Ihm, Eun-Young (Department of Food and Nutrition, the Catholic University of Korea) ;
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Oh, Myung-Suk
(Department of Food and Nutrition, the Catholic University of Korea)
- 발행 : 1997.06.30
초록
약과의 튀김 온도와 반죽 횟수가 약과의 품질 특성에 미치는 영향과 혼합 계획(mixture experiment)에 따라 3가지 성된(참기름, 시럽, 소주)의 수준을 변경하여 재료 배합비가 약과의 품질 특성에 미치는 영향을 조사하였다. 튀김 온도와 반죽 횟수에 따른 영향은 색도에서 L(명도)값은
Effects of frying temperature, kneading degree and ingredients ratio of sesame oil, syrup and sozu on quality characteristics were studied. Mixture experiments were used for the variation of three components. L-value was significantly high at
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