The Journal of Natural Sciences (자연과학논문집)
- Volume 8 Issue 2
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- Pages.49-55
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- 1996
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- 1225-6196(pISSN)
Antimicrobial Activity of Some Food Additives against Bacteria and Saccharomyces cerevisiae
몇종의 세균과 Saccharomyces cerevisiae에 대한 식품첨가물의 향균 특성
- Lee, Jong-Soo (Dept. of Genetic Engineering, Pai-Chai University) ;
- Oh, Jun-Sei (Institute of health & Environment Research of Taejeon City) ;
- Kim, Na-Mi (korea Ginseng and Tabacco Research of Taejeon City) ;
- Keum, Jong-Hwa (Dept. of Food Nutrition, Taejeon Medical Junior College) ;
- Lee, Suk-Kun (Dept. of Technology, Chungnam Natl. University)
- Published : 1996.02.28
Abstract
In order to survey the safety of some food additives, antimicrobial activity of acidulants, stabilizers, antioxidants, natural coloring materials and bleaching agents against 5 strains of bacteria and Sacch. cerevisiae were investigated by dilution method and minimal inhibitory concentration(MIC) method. Malic acid as acidulants displayed the effective antimicrobial activity in vitro against P. aeruginosa and its MIC is 0.05%. Alginic acid and pectin as stabilizer also displayed strong antimicrobial activity against B. subtilis, E. coli and P. aeruginosa, and tannin(antioxidants) and
현재 식품첨가물로 많이 사용되고 있는 유기산과 안정제 및 색소 등의 각종 세균과 Sacch. cerevisiae 에 대한 향균 특성을 조사하였다. 산도 조절용으로 사용되고 있는 젖산, 사과산, 호박산 및 주석산은 L. acidophilus와 Sacch. cerevisiae에 대하여 향균성이 없었으나 B. subtilis등의 세균에 대하여는 향균성이 있었고 특히 사과산은 P. aeruginosa에 대하여 강한 향균력이 있었다.(최소생육저지농도 : 0.05%). 안정제로서의 알긴산과 펙틴은 B. subtilis, E. coli, P. aeruginosa에 대하여 비교적 강한 향균성을 보였고 L. acidophilus에 대하여는 향균성이 없었다. 황색 색소(홍화엘로우)와 적색 색소(Red powder-N)는 향균성이 없었고 표백제인