Abstract
The tolerant and susceptible rice cultivars to oxyfluorfen were selected from 400 rice cultivars in a laboratory, and tested in comparison with barnyardgrass, a typical oxyfluorfen susceptible weed. The responses to oxyfluorfen in the different levels of calli, cells and protoplasts of the rice cultivars were investigated. $I_{50}$ value of the tolerant rice cultivars was about $10^{-4}M$, whereas that of the susceptible rice cultivars and barnyardgrass was about $10^{-6}M$, showing significant difference between the two groups. The growth rate of calli segregated from the tolerant rice cultivars was higher than that from the susceptible rice cultivars and barnyardgrass by treatment of oxyfluorfen to the calli. The growth rate of suspension-cultured cells of the tolerant rice cultivars was higher than that of the susceptible rice cultivars and barnyardgrass after treatment of oxyfluorfen. The viability of protoplasts from the tolerant rice cultivars was higher than that from the susceptible rice cultivars and barnyardgrass after one or two hours of oxyfluorfen treatment. The intactness of protoplasts from the tolerant rice cultivars was also higher than that form the susceptible rice cultivars and barnyardgrass.
400여 벼 품종(品種)과 다수의 잡초종들로 부터 oxyfluorfen에 대하여 내성(耐性) 및 감수성(感受性)으로 선발된 벼 7품종(品種)과 피를 공시하여 이들의 oxyfluorfen에 대한 유묘(幼苗), callus, 단세포(單細包) 및 원형질체(原形質體)의 반응 결과를 체계적으로 비교함으로써 내성(耐性) 및 감수성(感受性)요인의 소재와 분포현상을 파악하고저 하였다. 1. Oxyfluorfen 에 대한 기(旣) 선발 벼품종(品種) 및 피의 $I_{50}$ 검정결과는 기(旣) 선발기준과 유사하게 확인되었다. 즉 내성(耐性) 벼품종(品種)의 $I_{50}$은 $10^{-4}M$ 전후(前後)였고, 감수성(感受性) 벼품종(品種)과 피는 $10^{-6}M$ 전후(前後)로 유의적 차이를 보였다. 2. 내성(耐性) 및 감수성(感受性) 식물들에서 유기(誘起)한 callus에 oxyfluorfen 처리 후 callus 생장량은 내성(耐性) 벼품종(品種)들에서 감수성(感受性) 벼품종(品種)들과 피보다 많았으나 유묘검정(幼苗檢定) 경우보다 차이는 적어지는 경향이었다. 3. Oxyflurofen 처리후 현탁배양(懸濁培養)의 세포(細包) 생장율(生長率)은 내성(耐性) 벼품종(品種)들이 감수성(感受性) 벼품종(品種)인 HP1033, Weldpally와 피보다 높았다. 4. Oxyfluorfen 처리 1, 2시간 후 원형질체(原形質體)의 viability는 내성(耐性) 벼품종(品種)들이 감수성(感受性) 벼품종(品種) Weldpally와 피에서만 높았을 뿐, 그 밖의 품종(品種)들에서는 차이가 없었다. 그러나 원형질체(原形質體)의 intactness는 내성(耐性) 벼품종(品種)들이 감수성(感受性) 벼품종(品種)들과 피보다 높았다.