Studies on the Physico-Chemical Properties on Several Chitosan Beads

몇 가지 키토산 비드들의 물리화학적 특성에 관한 연구

  • Received : 1995.10.21
  • Accepted : 1995.12.09
  • Published : 1996.02.12

Abstract

Several chitosan beads were prepared by W/O emulsion and capillary extrusion methods. The surface structures were observed through SEM pictures, the surface areas were determined by BET method, the available amine contents were measured by picric acid titration method, and the results were correlated each other. The beads from W/O emulsion method were smaller in size but had higher hardness, surface area, and available amine contents than the ones from capillary extrusion method. Moreover, the surface area, available amine contents, apparent density and the hardness showed large differences according to the drying processes. As compared between the solvent dehydration and the freeze drying technique in W/O emulsion method, the former showed higher surface area, higher available amine contents and hardness than the latter. SEM pictures revealed that in case of solvent dehydration method, very small pores existed, whereas in case of freeze drying method, cell-like pores existed on the surface. The results of picric acid titration showed that the beads dried by solvent dehydration method were 10 times higher in amine contents than those from freeze drying method, and the amount of amine contents were increased as the surface area was increased. After fluorescamine was reacted with chitosan beads, the fluorescence labeled beads were observed through fluorescence microscope. The results showed that most of primary amine existed on the surface of beads and pores.

몇 가지 키토산 비드들을 W/O 에멀젼법과 capillary extrusion법에 의해 제조하여, SEM 사진을 통해 표면 구조와 표면적의 차이를 관찰하였고, BET법으로 표면적을 측정하였으며, 피크린산 적정에 의해 유효 아민함량을 측정하여 상기 결과들과의 상관관계를 알아 보았다. W/O 에멀젼법에 의해 제조한 비드의 경우 capillary extrusion법에 의해 제조된 비드들보다 입자의 크기가 작았으며, 반대로 표면적, 유효 아민함량은 높게 나타났다. 또한 비드의 표면적, 유효 아민함량, 겉보기 밀도(apparent density) 및 기계적 강도(hardness)는 제조시 건조방법에 따라 매우 큰 편차를 나타내었다. Hardness 측정결과 solvent dehydration법에 의해 건조된 비드들이 동결건조법에 의해 건조된 비드들에 비해 높은 강도를 나타내었다. 또한 겉보기 밀도에 있어서도 solvent dehydration한 비드들이 동결건조한 비드들에 비해 높은 겉보기 밀도를 보였다. SEM 사진 분석결과 solvent dehydration법에 의한 비드들은 매우 작은 pore들이 비드의 표면에 무수히 존재한 반면 동결건조한 비드에서는 벌집모양의 pore들이 존재하고 있음을 알 수 있었다. 피크린산 적정결과 solvent dehydration한 비드의 경우 동결건조한 비드보다 약 10배의 높은 유효 아민함량을 나타내었으며 비드의 표면적이 클수록 유효 아민함랑은 높게 나타났다. 또한 fluorescamine을 반응시킨 후 형광현미경으로 관찰하여 비드의 표면과 내부의 pore 주위에 노출된 1차 아민의 존재를 정성적으로 확인할 수 있었다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 학술진흥재단

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