Swelling Properties and Releasing Characteristics of Chitosan Beads Containing Bisamino-PEG

Bisamino-PEG가 함유된 키토산 비드의 팽윤성 및 방출 특성

  • Received : 1995.08.18
  • Accepted : 1996.01.05
  • Published : 1996.02.12

Abstract

Novel chitosan beads containing a series of bisamino-terminated polyethylene glycol (Bisamino-PEG, $Jeffamine^{(R)}ED$ series) have been prepared via capillary extrusion method using an alkaline solution. The results of swelling kinetics of chitosan beads showed that as the chain length of PEG in chitosan beads increased, the swelling process of the beads proceeded slowly. In order to study the releasing kinetics quantitatively, fluorescamine was coupled to the pendant amino groups and the releasing processes were followed by UV spectra. The results revealed that the releasing process was retarded in the order of $Jeffamine^{(R)}ED$-600 < $Jeffamine^{(R)}ED$-900 < $Jeffamine^{(R)}ED$-2001 as the chain length of PEG was increased. The slow release of PEG from the beads is considered to be governed by the chain length of PEG and interpolymeric hydrogen bonding between PEG and the chitosan molecule.

양말단에 아미노기가 결합된 일련의 bisamino-PEG($Jeffamine^{(R)}ED$)를 함유한 키토산 비드들을 알칼리 용액을 사용한 capillary extrusion method에 의해 제조하였다. 제조된 각각의 비드들에 대한 swelling kinetics를 조사한 결과, 키토산비드 내부에 PEG 사슬이 길어질수록 팽윤이 늦게 진행되었다. 또한 키토산 비드에 함유된 bisamino-PEG들의 방출현상을 정량적으로 알아 보기 위해 양말단의 1차 아민기에 fluorescamine을 결합시킨 후, UV spectra로 방출과정을 추적하였다. 실험결과 키토산 비드 내부에 있는 PEG 사슬이 길수록 방출시간은 $Jeffamine^{(R)}ED$-600 < $Jeffamine^{(R)}ED$-900 < $Jeffamine^{(R)}ED$-2001 순으로 지연되는 경향을 나타내었다. 이는 PEG 사슬이 길어질수록 키토산과의 수소결합에 의한 상호작용이 강화되고 그 결과 방출기간이 지연된 것으로 사료된다.

Keywords

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