종균 첨가가 음식물 쓰레기 퇴비화 미생물에 미치는 영향

Effects of Seeding on the Microbial Changes During Thermophilic Composting of Food Waste

  • 최민호 (아주대학교 생물공학과) ;
  • 정윤진 (아주대학교 환경공학과) ;
  • 박연희 (아주대학교 생물공학과)
  • 발행 : 1996.03.30

초록

음식물 쓰레기의 고온 퇴비화 과정에서 종균 첨가가 미생물의 변화에 미치는 영향을 조사하였다. 실험실용 소형 퇴비화 장치에 선발한 고온성 세균, 효모 및 고온성 세균, 효모 복합종균을 첨가하여 $50^{\circ}C$에서 분해시키면서 고온성 세균과 효모의 생육 및 pH의 변화를 측정한 결과, 모든 실험구에서 효모가 우선적으로 생육하였으며 고온성 세균은 그보다 1일 또는 2일 후에 생육하였다. 종균으로 고온성 세균만 사용한 경우는 효과가 거의 없었으나 고온성 세균과 효모의 복합 종균을 첨가한 경우에는 고온성 세균의 생육이 현저히 촉진되었다. 특히 효모 종균을 단독으로 첨가한 경우에도 고온성 세균의 수가 반응 시작부터 급속히 증가하였다. 이러한 결과는 음식물 쓰레기의 분해시 고온성 세균의 증식에는 효모의 역할이 필수적인 것으로 나타났으며 그 이유는 효모가 세균의 생육을 저해하는 유기산을 제거하기 때문으로 밝혀졌다.

The effect of seeding on the thermophilic composting of food waste was investigated with selected strains of yeast, thermophilic bacteria and the mixed strains of yeast and bacteria in the lab-scale composter at $50^{\circ}C$. The results demonstrated that in all case the growth of yeasts preceded the growth of thermophilic bacteria by one or two days. The seeding of bacteria alone was ineffective for thermophilic bacterial development and the rapid increase of total thermophilic bacterial count was obtained by mixed seeding of yeasts and bacteria. Moreover, the bacterial growth was accelerated by the addition of yeasts alone. It was revealed that the yeasts removed organic acids from the food waste at the initial period and consequently induced the growth of thermophilic bacteria. The results presented in this paper indicate the indispensable role of yeasts for thermophilic process of food waste composting.

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