혈합육어 Trypsin의 효소적 성질에 대한 반응속도론적 해석

Kinetic Analyses for Enzymatic Properties of Trypsins Purified from Dark-Fleshed Fish

  • 조득문 (동래여자전문대학 식품영양과) ;
  • 허민수 (경상대학교 수산대학 식품과학과) ;
  • 김형락 (여수수산대학교 식품영양학과) ;
  • 김두상 (부산수산대학교 식품영양학과) ;
  • 변재형 (부산수산대학교 식품영양학과)
  • CHO Deuk-Moon (Dept. of Food and Nutrition, Tongnae Women's Junior Cortege) ;
  • HEU Min-Soo (Dept. of Food Science, Fisheries College, Gyeongsang National Univ.) ;
  • KIM Hyeung-Rak (Dept. of Food Science and Nutrition, Yosu National Fisheries Univ.) ;
  • KIM Doo-Sang (Dept. of Nutrition and Food Science, National Fisheries Univ. of Pusan) ;
  • PYEUN Jae-Hyeung (Dept. of Nutrition and Food Science, National Fisheries Univ. of Pusan)
  • 발행 : 1996.01.01

초록

멸치, 고등어, 황다랭이 및 날개다랭이의 혈합육어에서 정제된 trypsin을 시료로 하여 각각의 BAPNA기질에 대한 반응속도와 그 관련 성질들을 분석 검토하였다. 4종의 혈합육어에서 정제된 trypsin의 Km'와 $k_{cat}$는 멸치 trypsin이 각각 $49.3{\mu}M$$90.9min^{-1}$, 고등어 trypsin A는 $53.7{\mu}M$$61.2min^{-1}$, 고등어 trypsin B는 $96.5{\mu}M$ $76.6min^{-1}$, 황다랭이 trypsin은 $62.8{\mu}M$$46.4min^{-1}$, 그리고 날개다랭이 trypsin은 $98.3{\mu}M$$47.68min^{-1}$ 이었다. TLCK에 대한 $K_i$, 값은 멸치 trypsin이$20.90{\mu}M$, 고등어 trypsin A가 $2.86{\mu}M$, 고등어 trypsin B가 $3.90{\mu}M$, 황다랭이 trypsin이 $0.96{\mu}M$, 그리고 날개다랭이 trypsin이 $1.82{\mu}M$이었으며, 황다랭이의 trypsin이 TLCK에 대하여 가장 예민하게 반응하였다. 이들 trypsin의 효소 활성과 촉매효율은 연근해 온 대산 혈합육어인 멸치와 고등어 trypsin이 열대해역에서 온대해역에 걸쳐 널리 회유하는 혈합육어인 황다랭이와 날개다랭이의 trypsin에 비하여 높은 특징을 보였다.

Kinetic properties of typsins purified from dark-fleshed fish (anchovy, mackerel, yellowfin tuna, and albacore) were examined and analyzed on $benzoyl-_{D,L}-arginine-p-nitroanilide\;(BAPNA)$. The values of Km' and $k_{cat}$ of the purified trypsins from the four dark-fleshed fish were found to be $49.3{\mu}M$ and $90.9\;min^{-1}$ for anchovy, $53.7{\mu}M$ and $61.2min-^{-1}$ for mackerel A, $96.5{\mu}M$ and $76.6min^{-1}$ for mackerel B, $62.8{\mu}M$ and $46.6min^{-1}$ for yellowfin tuna, and $98.3{\mu}M$ and $47.7min^{-1}$ for albacore, respectively. The values of $K_i$ on $tosyl-_L-lysine$ chloromethyl ketone (TLCK) were determined to be $20.90{\mu}M$ for anchovy trypsin, $2.86{\mu}M$ for mackerel trypsin A, $3.90{\mu}M$ for mackerel trypsin B, $0.96{\mu}M$ for yellowfin tuna trypsin, and $1.82{\mu}M$ for albacore trypsin. Thus yellowfin tuna trypsin was the most sensitive to TLCK among all trypsins. The activities and catalytic efficiency of the trypsins purified from the temperate zone fish, anchovy and mackerel, were higher than those of the trypsins purified from yellowfin tuna and albacore which migrate widely from the tropic zone to the temperate zone.

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