Comparison of Various Fish Meals as Dietary Protein Sources for Korean Rockfish, Sebastes schlegeli

조피볼락 사료의 어분 평가

  • LEE Sang-Min (National Fisheries Research and Development Agency) ;
  • JEON Im Gi (National Fisheries Research and Development Agency) ;
  • LEE Jong Yun (National Fisheries Research and Development Agency)
  • Published : 1996.03.01

Abstract

Two experiments were conducted to investigate the utilization of various types of fish meal as dietary protein sources in Korean rockfish (Sebastes schlegeli). In the first experiment, averaging 5.7 g fish were divided into two groups and fed one of diets containing $55\%$ steam-dried white fish meal (SWFM) or $55\%$ brown fish meal (BFM) for 45 days. Weight gain and feed efficiency from fish fed SWFM were significantly (P<0.05) higher than those from fish fed BFM diet. However, daily feed intake, protein retention and lipid retention were not influenced by the two different diets. In the second experiment, averaging 86.6 g fish were divided into six groups and fed one of diets containing $56\%$ SWFM, $28\%\;SWFM+31\%$ flame-dried white fish meal (FWFM), $62\%\;FWFM,\;28\%\;SWFM+31\%\;BFM,\;56\%\;BFM$, or $28\%\;SWFM+29\%$ hydrolyzed fish protein (HFP) for 21 weeks. No significant differences were found among fish fed the six different diets in weight gain, feed efficiency, condition factor, whole body composition, and relative liver weight. Results of the present studies indicated that fish size should be considered in selecting feed ingredients and also feed cost could be lowered by replacing SWFM with FWFM or BFM in growing Korean rockfish diet.

여러 가지 어분의 이용성을 검토하기 위해 어분의 종류와 혼합비를 달리한 실험사료로 2회에 걸쳐 사육 실험을 실시하였다. 단백질원으로 북양어분 간접식을 $100\%$ 첨가한 사료와 북양어분을 갈색어분으로 $100\%$ 대체한 2종류의 실험사료를 제조하여 평균체중 5.7g의 조피볼락을 대상으로 45일간 사육한 결과, 최종평균체중, 증중율 및 사료효율 모두 갈색어분 첨가구가 대조구보다 유의하게 낮은 값을 보인 반면 (P<0.05), 일간 사료섭취량, 단백질 및 지질축적율과 단백질 및 지질의 외견상 소화율은 대조구와 차이가 없었다. 단백질원으펀 북양어분 간접식 $100\%$ 첨가구 (대조구)와 북양어된 간접식을 북양어분 직접식으로 $50\%$$100\%$ 대체한 실험구, 갈색어분으로 $50\%$$100\%$ 대체한 실험구 및 어류가수분해단백질로 $50\%$ 대체한 실험구를 설정하여 평균체중 86.6g의 조피볼락을 21주간 사육한 결과, 사육기간에 따른 체중의 변화는 사료간에 거의 차이가 없이 직선적으로 증가하였으며, 최종평균체중, 증중율, 사료효율, 지질축적율은 어분종류에 따른 유의차가 인정되지 않았다(P>0.05). 단백질축적율은 갈색어분 $50\%$ 대체구가 유의적으로 높은 값을 보였으나(P<0.05), 모든 실험구의 값이 $22.4\~25.0\%$의 범위로 큰 차이는 없었다. 두 실험 모두 전어체의 단백질 및 지질 함량은 사료의 어분종류나 첨가비에 따른 차이는 없었다(P>0.05). 위의 결과들로 보아 성장효과가 어체 크기에 따라 달라짐을 알 수 있고, 성장함에 따라 어분 이용성의 선택 폭이 넓어지므로 어체 크기에 따라 배합사료의 주 단백질원을 적절히 조정하여 값비싼 북양 어분 간접식은 다른 값싼 어분으로 일부 또는 완전히 대체 가능할 것으로 판단된다.

Keywords