Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 29 Issue 3
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- Pages.345-356
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- 1996
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
Quality Improvement of Rainbow Trout with Pigments and Enzymatic Hydrolysates of Ascidian (Halocynthia roretzi) Tunic 1. Chemical Specificity of Ascidian Tunic and Its Hydrolysates
우렁쉥이 껍질의 색소 및 효소 가수분해물을 이용한 무지개 송어의 품질 향상 1. 우렁쉥이 껍질 및 효소 가수분해물의 화학적 특성
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CHOI Byeong-Dae
(Department of Food Science, College of Fisheries, Gyeongsang National University) ;
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KANG Seok-Joong
(Department of Aquaculture, College of Fisheries, Gyeongsang National University) ;
- LEE Kang-Ho (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan)
- Published : 1996.05.01
Abstract
Properties of enzymatic hydrolysates from ascidian tunic were assessed on supernatant ratio, solid yields and solid concentration. The concentartion of solid and yields in the extracts were increased as the enzyme concentration raised from
우렁쉥이 껍질은 다량의 색소를 함유하지만 껌질 자체는 어류가 소화시킬 수 없는 구조를 갖기 때문에 색소분해가 일어나지 않도록 고압 가열하거나 효소처리하여 소화할 수 있는 상태로 만들면 어류 사료에 직접 첨가할 수 있게 된다. 따라서 본 실험은 우렁쉥이 껍질 분말에 viscozyme, celluclast, visco-cell (1:1), ultrazyme 등의 복합효소를 일정량 첨가한 후