Rheological Properties of Agar Solution from Cheju Seaweed, Gellidium amansii

제주산 우뭇가사리로 부터 추출한 한천용액의 유동특성

  • KANG Hoon-I (Department of Food Science and Technology, Yosu National Fisheries University) ;
  • KO Moon-Sub (Department of Food Science and Technology, Yosu National Fisheries University) ;
  • KIM Hyeon-Ju (Department of Food Science and Technology, Yosu National Fisheries University) ;
  • KIM Sung-Woo (Department of Food Science and Technology, Yosu National Fisheries University) ;
  • BAE Tae-Jin (Department of Food Science and Technology, Yosu National Fisheries University)
  • 강훈이 (여수수산대학교 식품공학과) ;
  • 고문섭 (여수수산대학교 식품공학과) ;
  • 김현주 (여수수산대학교 식품공학과) ;
  • 김성우 (여수수산대학교 식품공학과) ;
  • 배태진 (여수수산대학교 식품공학과)
  • Published : 1996.09.01

Abstract

To bring out the functional properties of Agar-agar extracted with 0.01N $H_2SO_4$ from Cellidium amansii produced in Che-ju Udo and its rheological properties were investigated. The flow behavior indexes in the range of $0.5\~5\%$ agar-agar solution were $0.62\~0.69\;at\;80^{\circ}C,\;0.46\~0.67\;at\;60^{\circ}C\;and\;0.34\~0.64\;at\;50^{\circ}C$. The consistency indexes were $0.12\~1.26\;Pa{\cdot}s^n\;at\;80^{\circ}C,\;0.12\~7.28\;Pa{\cdot}s^n\;at\;60^{\circ}C\;and\;3.9\~19952.6\;Pa{\cdot}s^n\;at\;50^{\circ}C$. Consistenry index's existence nature to concentration is two straight line relation which have different slopes on the border of $2\%$ concentration of agar-agar solution and existence nature of temperature followed Arrhenius equation. And the activation energy, in the range of $0.5\%\~5\%$ agar-agar solution, were $0.09\~13.51\;kcal/g{\cdot}mol$.

온도변화에 따라 상태가 변하는 가역적 교질특성과 강한 gel화능으로 식품첨가물 뿐만 아니라 공업적으로 널리 쓰이는 한천을 식품산업에서 신소재로서 기능성물질로 개발하기 위하여 제주 우도산 우뭇가사리로 부터 한천을 열수 추출하여 유동학적 특성을 검토하였다. 한천용액은 비뉴우톤 유체로서 농도가 높아짐에 따라 pseudoplastic특성을 강하게 나타내었으며, 한천용액의 유동특성값으로 유동성지수는 $0.5\~5\%$의 범위에서 $80^{\circ}C,\;60^{\circ}C$$50^{\circ}C$에서 각각 $0.62\~0.69,\;0.46\~0.67$$0.34\~0.64$이였으며, 농도의 증가에 따라 감소 하였다. 그리고 점조도지수는 $0.12\~1.26\;Pa{\cdot}s^n,\;0.12\~7.28\;Pa{\cdot}s^n$$3.9\~19952.6\;Pa{\cdot}s^n$이였고, 농도가 증가할수록 그 값이 증가하였다. 점조도지수의 농도의존성은 한천농도 $2\%$를 경계로 기울기가 서로 다른 두개의 직선관계를 보였으며, 온도의존성은 Arrhenius식에 잘 따랐으며, 한천용액의 농도 $0.5\~5\%$ 범위에서 활성화에너지는 $0.09\~13.51\;Kcal/g{\cdot}mol$이였다.

Keywords