Effect of Application of Water Treatment Sludge on the Yields and Chemical Properties of Soybean(Glycine max) and Carrot(Daucus carota)

정수장슬러지 시용이 대두 및 당근의 수량과 화학적 특성에 미치는 영향

  • Chang, Ki-Woon (Dept. of Agricultural Chemistry, Chungnam Nat'l University) ;
  • Lee, In-Bog (Dept. of Agricultural Chemistry, Chungnam Nat'l University) ;
  • Lim, Jae-Shin (Dept. of Civil Engineering, KAIST) ;
  • Kim, Young-Han (Korea Water Resources Corporation) ;
  • Lee, Sang-Suk (Dept. of Agricultural Chemistry, Chungnam Nat'l University) ;
  • Lim, Hyun-Taek (Dept. of Agricultural Chemistry, Chungnam Nat'l University)
  • Published : 1996.09.30

Abstract

The objective of the study was to investigate the effects of water treatment sludge (WTS) on the growth of soybean and carrot, and uptake of some inorganic components in the plants. WTS was incorporated to field at the rates of 0, 1, 3, and 5 tons per 10a on the basis of dry weight. With the application of the sludge, OM and CEC in the soil increased slightly while the concentration of available phosphorous decreased. And heavy metals, including Pb, Cd, Cr, As and Hg, were not detected at the harvest stage in crops. With an increase in the application of the sludge, the concentration of phosphorous in the seed of soybean and the root of carrot tended to be decreased. There seems no correlation between rate of application of the sludge and uptake of Al in the plants. The yield of soybean was the highest when applied to one ton sludge and the yield on carrot increased with an increase in rate of applied sludge. Also, the concentration of carotene increased with an increased application of the sludge. But, application of WTS showed to deteriorate the visual quality with an irregularity of carrot's surface. This results indicate that application of WTS will be give a positive and negative effects on soil and crops.

정수장슬러지를 건물중 기준으로 10a당 0, 1, 3, 5톤의 비율로 토양에 시용한 후. 대두 및 당근에 대한 몇가지 화학성분의 흡수와 수량을 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 정수장슬러지의 화학적 특성상 pH, OM 및 CEC면에서 미미하나마 농업적인 이익을 기대할 수 있을 것으로 판단된다. 2. 슬러지 시용은 토양중 유기물과 CEC 수준을 다소 증가시켰다. 3. 10a당 1톤과 같은 낮은 수준의 슬러지 시용량은 대조구에 비해 대두의 수량을 증가시킨 반면, 계속적인 시용량의 증가는 역으로 대두의 수량을 감소시켰다. 그러나 당근의 지하부는 슬러지의 시용량이 증가할수록 높은 수량효과가 인정되었다. 4. 대두 및 당근의 두 작물에서 공히 슬러지 시용량의 증가로 인산의 흡수억제가 관찰된 반면에 슬러지의 시용이 작물에 대한 Al의 흡수를 증가시키지는 않았다. 5. 정수장슬러지의 시용으로 대두 종실의 충실도는 향상된 반면 영양학적으로 중요한 질소 또는 인산과 같은 몇가지 무기성분의 함유량이 낮았고, 당근에 대한 슬러지 시용에서는 유효성분인 ${\beta}$-carotene의 함량을 증진 시켰으나, 외관적인 품질을 떨어뜨리는 결과를 가져왔다. 이로써 정수슬러지는 대두 및 당근의 품질에 이익과 유해한 효과를 동시에 가져다 주는 것으로 보인다.

Keywords