Abstract
In order to explore a substrate specificity for cabbage phospholipase D, we examined the PLD reactivity toward the phosphatidylcholines with different chain length of acyl groups. The selected acyl chains were the saturated fatty acid of $C_8:0,\;C_{12}:0,\;C_{16}:0,\;C_{20}:0$. The reactivity of these phospholipids were dependent largely on the ratio of PC : SDS. The PC : SDS ratio showing the optimal PLD activity were found to be 1:1.4, 1:2.2, 1:2.5, and 1:3.6 respectively as the increase of the acyl chain length. Likewise the optimum temperature for the maximal PLD activity were altered markedly to 25$^{\circ}C$, 30$^{\circ}C$, 35$^{\circ}C$, 45$^{\circ}C$ when the length of acyl chains increased. On the contrary the pH and concentration of $Ca^{2+}$ necessary for the optimum PLD activity were not altered significantly. The kinetic parameter $V_{max}$ for short acyl chain substrate was greater than the values for the longer acyl chain, which indicates the fastest rate of hydrolysis. By the same token, the reactivity of longer chain substrate became slower for the hydrolysis activity.
양배추 포스포리파제 D의 기질특이성을 조사하기 위해 아실 사슬길이가 틀린 코린 인지질을 사용하여 그 반응성을 검토하였다. 선택한 아실 사슬은 포화지방산 $C_8:0,\;C_{12}:0,\;C_{16}:0,\;C_{20}:0$이었다. 이들 인지질들의 반응성은 계면활성제 Sodium dodecyl sulfate의 농도에 따라 큰 영향을 받았으며, 아실 사슬길이가 길어짐에 따라 최적 PC : SDS의 농도비는 1:1.4, 1:2.2, 1:2.5, 1:3.6으로 나타났다. 이와 함께, 효소의 최적활성을 나타내는 온도도 길이가 길어짐에 따라 20$^{\circ}C$, 30$^{\circ}C$, 35$^{\circ}C$, 45$^{\circ}C$로 크게 변화하였다. 이와는 달리 최적 pH와 $Ca^{2+}$농도는 사슬길이에 따라 큰 영향을 받지 않았다. $V_{max}$ 값은 아실 사슬의 기질이 가장 커 가수분해가 잘 일어남을 보여주었으며 사슬길이가 길어질수록 반응속도는 감소하였다.