The Korean Journal of Malacology (한국패류학회지)
- Volume 15 Issue 1
- /
- Pages.57-62
- /
- 1999
- /
- 1225-3480(pISSN)
Evaluation of Methods Used in the Calculation of Condition Index Using the Mussel, Mytilus coruscus (Gould, 1861) Collected from Chuja Island, Cheju, Korea
추자도산 홍합, Mytilus coruscus (Gould, 1861) 의 Condition Index 산정에 대한 연구
Abstract
Condition indices (Cl) are considered to be useful measurements of the nutritive and health status of bivalves although studies on Cl of bivalves are limited due to the lack of a standard formula for calculating Cl. This study attempts to generate Cl of the mussel, Mytilus coruscus inhabiting along the coastal area of Chuja Island in Cheju using three primary formulas. the formulas used in this study: (1) Cl-vol= [tissue dry weight (g) 1000] /shell cavity volume (ml). (2) Cl-wt= [tissue dry weight (g) 1000] / internal shell cavity capacity (g). (3) Cl-size= tissue wet weight (g)/[shell length (mm)]
Condition index(Cl)는 일반적으로 이매패류의 영양상태와 건강 등의 생리적인 상태를 알기 위한 중요한 지수이다. 이 연구는 제주도 추자 연안에 서식하는 홍합(M.coruscus)의 Cl를 다음과 같은 세 가지 방법으로 산출한 뒤, 이를 비교하였다: (1) Cl-vol=[tissue dry weight(g) 1000]shell cavity volume(ml). (2) Cl-wt=[tissue dry weight(g) 1000]internal shell cavith capacity(g). (3) Cl-size= tissue wet weight(g)/[shell length (mm)]