Abstract
In other to produce vinegar using maesil, acetic acid bacteria were selected from several conventional vinegars, and total 16 acetic acid producing bacterial strains were isolated. Among the isolated strains, a strain was selected from the medium with maesil juice which showed the highest productivity of acetic acid. The strain was identified as Acetobacter sp. VC-2 and it's cultural characteristics were also investigated in the batch shake flasks. The medium containing 2% acetic acid, 6% ethanol, 0.2% glucose, 0.3% yeast extract and 30% maesil juice was suitable for acetic acid production with Acetobacter sp. VC-2 at 3$0^{\circ}C$. The acidity of culture medium was reached to 6.5% after 8 days shaking cultivation at 3$0^{\circ}C$. The main components of organic acids were acetic, citric, malic and tartaric acid, and they were 4.28, 1.38, 0.48 and 0.30%, respectively.
매실즙을 이용한 식초생산을 위하여 초산생성능이 우수한 초산균을 재래초로 부터 분리, 동정하고 매실 초 제조를 위한 최적 발효조건을 검토하였다. 재래초로부터 분리한 16균주 중 매실즙배지에서 가장 초산 생성능이 우수한 균주로 선정된 균주는 Acetobuter sp. VC-2로 동정 되었다. 이 균주의 증식 최적 조건을 살펴본 결과, 최적 온도는 3$0^{\circ}C$였으며 정치배양 보다는 진탕배양이 효과적으로 나타났다. 초산생성에 적합한 배지의 조성은 매실즙 30%, 초기 산도 2%, 에탄을 농도 6%, 포도당 0.2%, yeast extract 0.3%가 함유된 배지였다. 이와 같은 배양조건에서 매실식초는 8일째에 발효가 거의 완료되었으며, 이때 얻은 매실초의 총 산도는 6.5%였다. 주요 유기산으로는 acetic acid, citric acid, malic acid 및 tartaric acid였는데, 이들 함량은 4.28, 1.38, 0.48 및 0.30%로 각각 나타났다.