한국식품영양학회지 (The Korean Journal of Food And Nutrition)
- 제9권4호
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- Pages.413-418
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- 1996
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- 1225-4339(pISSN)
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- 2287-4992(eISSN)
효소에 의한 사과 세포벽 펙틴 추출
A Study on Pectin Extraction from Apple Cell Wall by Enzyme
초록
식물 세포벽으로부터 펙틴을 추출하는데 있어 펙틴의 중합도를 높인 고 기능의 펙틴을 추출하기 위해 펙틴의 효소추출법을 사용하여 기존의 고온 산처리 펙틴 추출법과 비교하여 다음과 같은 결론을 얻었다. 1. 불용성의 WAIP로부터 일련의 산 추출 공정과 hemicellulase를 이용한 일련의 효소 추출 공정을 거친 결과, 추출물의 수율은 효소 추출법이 더 높았다. 2. 효소 추출법에 있어 추출 조건을 다양하게 변화시켜 가며 수율을 검토한 결과, 최적의 추출 조건은 hemicellulase 1.5g을 24hr동안 38
Two methods were used to extract pectin from apple cell wall by enzyme(Hemicellulase) and by acid. Hemicellulase was used to extract high functional pectin with higher degree of polymerization. The yield of weight of pectin by hemicellulase treatment was slightly higher than that by acid treatment. The optimal condition for extraction was accomplished by providing 1.5 grams of Hemicellulase at 38