FT-IR and Raman Spectroscopy for the Interaction between Poly(2-hydroxyethylmethacrylate) and Amino Acids

Poly(2-hydroxyethylmethacrylate)와 아미노산과의 상호작용에 관한 FT-IR과 Raman 분광학적 연구(II)

  • 김의락 (계명대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 정봉진 (계명대학교 자연과학대학 화학과 계명대학교 자연과학대학 화학과 계명대학교 자연과학대학 화학과 카톨릭대학교 의과대학 자연과학교실 계명대학교 자연과학대학 화학과 계명대학교 자연과학대학 화학과)
  • Published : 1996.10.01

Abstract

The interaction between poly(2-hydroxyethylmethacrylate)(poly(HEMA)) which is a material of contact lens containing approximately 45%o water and water soluble amino acids (alanine, arginine, glycine, lysine, methionine, proline, and serine) was investigated by using FT-IR and Raman spectroscopy. The results revealed that arginine and lysine had the strongest interaction with poly(HEMA) among amino acids. The interaction depended on the quantity of charges on ammo acids. They interacted predominately with hydroxyl groups in poly(HEMA).

Contact lens 재료물질로 사용되어지는 poly(2 h hydroxyethylmethacrylate), poly (HEMA) 는 물을 약 45퍼센트 포함하여 수화젤(hydrogel)을 만들 수 있는 고분자 물질이다. Poly(HEMA)와 단백질의 구성물질인 수용성 아미노산(alanine, argmme, glycine, lysine, methionine, proline, serine)과의 상호작용력과 작용위치에 대한 실험을 FT - IR과 R Raman 분광법을 사용하여 행한 결과 Arg과 Lys 이 가장 크게 작용하였고, 작용크기는 각 pH에 따라 존재하는 이온종과 양에 관계되며, 작용위치는 주로 poly(HEMA) 내에 존재하는 히드록시기에서 일어났다.

Keywords