ATPase 센서를 이용한 어류근육 단백질의 $K^+-, Ca^{2}+- 및 Mg^{2+}-$ ATPase 활성의 측정

Determination of $K^+-, Ca^{2}+- and Mg^{2+}-$ATPase activities in Fish Muscle Protein by ATPase Biosensor

  • 천병수 (동경수산대학 식품생산학과) ;
  • 김희경 (부산수산대학 공과대학 식품공학과 부산수산대학 공과대학 식품공학과 동경수산대학 식품생산학과)
  • 발행 : 1996.10.01

초록

효소 purine nucleoside phosphoryrase(NP)하 고 xanthine oxidase(XOD) 두 효소를 하나로 고정화시켜 산소 전극으로부터 ATPase 활성 계측용 바 이오 센서를 개발했다. 개발된 ATPase센서를 이용 해서 Thunnus albacares(Yeliowfin tuna), Tetra~ t turus audax(Striped marlin), Prognichthys agoo (Japanese flyingfish) 그리고 Cyprinus carpio ( ( Carp) 등의 각 4종의 어근육 단백질중의 $K^+-, Ca^{2}+- 그리고 Mg^{2+}-$ATPase 활성을 측정하였고, 시료 1 개를 측정는데 3분의 시간을 필요로 하였다. $K^+-, Ca^{2}+-$ATPase 활성의 경우 본 연구에셔 개발한 센 셔를 이용한 측정 결과와 종래(비색측정)법으로 측 정한 결과와의 사이에서 좋은 상관치를 얻었다.

The sensor to determine ATPase activities was consisted of an immobilized enzyme membrane(purine nucloside phosphoryrase and xanthine oxidase) and an oxygen electrode. The proposed sensor was used for the determination of $K^+-, Ca^{2}+- and Mg^{2+}-$ATPase activities in several fish muscle proteins such as Thunnus albacares(Yellowfin tuna), Tetrapturus audax(Striped marlin), Prognichthys agoo(Japanese flyingfish), and Cypvinus carpio(Carp). $K^+-, Ca^{2}-$ATPase activities measured by the proposed sensor system were in good agreement with the results obtained by a conventional colorimetric assay. One cycle of assay could be completed within 3mlnutes.

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