Effect of the Yeast (Phaffia rhodozyma) in the Diet on Growth, Body Composition, Muscle Elasticity and Pigmentation of Israeli Strain of Common Carp, Colored Carp (Cyprinus carpio) and Nile Tilapia (Oreochromis niloticus)

사료 중에 첨가된 효모(Phaffia rhodozyma)가 이스라엘 잉어와 비단잉어 및 틸라피아의 성장, 체조성, 근육 탄력도 및 색소 착색에 미치는 영향

  • Jo Jae-Yoon (Department of Aquaculture, Pukyong National University) ;
  • Lee Jin Hwan (Department of Aquaculture, Pukyong National University) ;
  • Jang Dae Hung (Department of Applied Mathematics, Pukyong National University) ;
  • Lee Sang Ho (Haitai Confectionery Co. Ltd) ;
  • Choi Ji Man (Haitai Confectionery Co. Ltd)
  • Published : 1996.11.01

Abstract

The effects of the yeast, Phaffia rhodozyme in the diet on growth, body composition, muscle elasticity and pigmentation of Israeli strain of common carp, colored carp and Nile tilapia were investigated. Ten percent of the yeast was added to semi purified diet as an experimental feed 1. Ten percent of brewers yeast in the semi purified diet (experimental feed 2) was tested for comparing the growth performance between two semi purified diets. A commercial diet was also used for the check of growth rate of the semi purified diets. All experimental fish were fed for 10 weeks. The weight gains among the experimental fish were not significantly different (P>0.05). There were not significantly different in body composition, muscle elasticity among the the fishes fed three experimental diets. There were significant differences (P<0.05) of pigment deposition in the muscle of Israeli strain of common can and on the skin of colored carp between treated and non treated group. But there were no differences of pigment deposition in flesh and skin of tilapia among the three diets.

천연 astaxanthin 색소를 다량 함유한 phaffia 효모를 양식 어류에게 공급하였을 때, 이 색소가 어류의 성장과 소화, 흡수되는 정도를 조사하기 위하여 이스라엘 잉어($650{\pm}20$ g), 비단잉어($80{\pm}10$ g) 및 나일틸라피아($200{\pm}20$ g)의 사료에 phaffia 효모를 $10\%$ 첨가하여 10주간 공급한 다음 성장률, 체조성, 근육의 탄력도 및 근육 색과 체색 등의 변화를 측정하였다. Phaffia 효모 첨가 사료에 대한 효모 대조구로서 $10\%$의 맥주 효모 첨가 사료구를, 그리고 이들 두가지 반정제 효모 사료에 대한 성장 대조구로서 시판 상품 사료구를 설정하여 10주간 사육한 결과 이스라엘 잉어, 비단잉어 및 틸라피아의 성장에는 모든 사료 공급구에서 유의적인 차이가 없었다(P>0.05). 이들 실험어의 근육 내의 일반 성분은 실험 후에도 현저한 차이가 나타나지 않아(P>0.05), phaffia 효모나 맥주 효모 사료가 체성분 조성에는 영향이 없는 것으로 나타났다. 또한 횟감으로 이용되는 어종인 이스라엘 잉어와 틸라피아의 근육에 쫄깃한 정도를 나타내는 기계적 탄력도와 관능적 탄력도를 측정한 결과 모두 유의적인 차이는 나타나지 않았다(P>0.05). 실험어의 근육에 phaffia 효모에서 유래되는 붉은 색소의 침착은 이스라엘 잉어와 비단잉어 실험구에서는 근육내의 색소 분석과 관능적 측정 실험 모두에서 현저하게 높게 나타났지만(P<0.05), 틸라피아에서는 색소 분석과 관능적 측정 실험 모두에서 유의적인 차이가 나타나지 않았다(P>0.05).

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