Comparison of Growth and Survival Rates of Juvenile Grey Mullets (Mugil cephalus) in Different Salinities

어린 숭어(Mugil cephalus)의 염분농도별 성장과 생존을 비교

  • Published : 1996.11.01

Abstract

In order to compare the growth and survival rates of grey mullet (Mugil cephalus) juveniles in different salinities, the fish reared in seawater (SW) abruptly were transferred to each experimental rearing water of $0\%SW\;(0\%_{\circ}),\;25\%SW\;(7.7\%_{\circ}),\;50\%SW\;(16.1\%_{\circ})$ and $100\%SW (32.8\%_{\circ})$. Growth rates in total length and body weight of fish in $25\%$ SW, $50\%$ SW and $75\%$ SW were greater than that in $0\%$ SW (P<0,05). Decreased salinity appeared to have an acute, but appetite depressive effect in short term in the experimental groups. Survival rate was low in $0\%$ SW (P<0.05), although those were more than $81\%$ in all salinities. There were no differences in thickness of epidermis and dermis layers in fish skin among the all experimental groups at the end of experiment. But the thickness of lipid layer in $0\%$ SW fish showed the significant differences to those in $50\%$ SW and $100\%$ SW (P<0.05). With decreased salinities, oxygen consumption was found to be decresed in the other experimental groups compared to the group in $100\%$ SW. The levels of lethal dissolved oxygen in $0\%$ SW to $100\%$ SW were 1.18, 0.30, 0,28 and 0.31 ppm, respectively.

어린 숭어, Mugil cephalus에 대한 저염분 해수 및 담수 사육의 가능성을 알아보기 위하여, 전장 $4.8{\pm}0.6$ cm, 체중 $1.0{\pm}0.3$ g 및 전장 $13.6{\pm}0.2$ cm, 체중 $20.0{\pm}0.5$ g의 2군을 대상으로 염분농도별 성장과 생존율을 조사하고, 산소소비량 및 피부의 두께 등을 측정하여 생리활성을 서로 비교하였다. 1, 2차 실험 모두에서 $25\~75\%SW$의 저염 분구가 성장과 생존에 있어 $100\%SW$보다 좋은 편이었다. 그러나, 단계적 순치과정을 거치지 않고 $100\%SW$로부터 $0\%SW$로의 급격한 염분변화는 어체의 성장 및 생존율을 감소시키는 요인이 되었다. 일간사료섭식률은 $25\%SW$에서 $3.6{\pm}0.8\%$로 가장 높았다. 식욕에 있어서는 $50\%SW$에서 가장 높았다. 일간성장률은 $25\%\;SW$에서 가장 좋았고 ($2.7{\pm}0.9\%$), 다음으로 $50\%SW,\;100\%SW,\;0\%SW$이 순으로 나타났다. 염분에 따른 각 실험구별 어체의 표피와 진피의 두께에는 유의차가 없었으나, 지방층은 $0\%SW$의 실험어에서 $50\%SW$$100\%SW$의 숭어 보다 유의하게 두꺼웠다. 숭어의 산소소비량은 염분농도가 감소함에 따라 유의하게 낮아지는 경향을 나타냈다. 염분농도별 숭어의 저산소 내성은 $0\%SW$에서 비교적 약한 것으로 나타났다.

Keywords