Applied Biological Chemistry
- Volume 39 Issue 4
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- Pages.327-331
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- 1996
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
Extraction Method of Anthocyanin and Tannin Pigments in Colored Rice
유색미 안토시아닌계 및 탄닌계색소의 추출법
- Choi, Hae-Chune (Natl Crop Experiment Station R.D.A.) ;
- Cho, Mi-Yeong (Natl Crop Experiment Station R.D.A.) ;
- Kim, Soo-Un (College of Agri. & Life Sci. Seoul Nat'l Univ.) ;
- Oh, Sea-Kwan (College of Agri. & Life Sci. Seoul Nat'l Univ.)
- Published : 1996.08.30
Abstract
This experiment was conducted to establish the efficient extraction condition for anthocyanin and tannin pigments contained in rice bran of colored rices. Efficiency of the pigment extraction was maximum when the concentration of mired solvent of methanol(3) : ethanol(7) was 70%. In purple rite(anthocyanin pigment), ‘Kilimheugmi’, 80% ethanol containing 0.5% malic acid showed the highest extraction efficiency and stability with a maximum absorbance wavelength
유색미중 길림흑미(자색계)와 자광도(적색계)의 종피(발겨)부분에 함유되어 있는 안토시아닌계 및 탄닌계 색소의 효율적인 추출조건을 확립하고자 본 연구를 수행 하였다. 메탄올(3):에탄올(7)의 혼합용매의 농도가 70%일 때 가장 색소추출 효율이 양호하였으며, 이보다 농도가 낮아지거나 높아질수록 추출상태가 불량하였다. 자색계(길림흑미)색소는 0.5%능금산 함유 80%에탄올에서 추출효율 및 안정성 정도가 가장 높았으며, 최대흡수파장은 538nm이었다. 그리고 적색계(타닌계) 색소는 0.01%구연산 함유 80%에탄올에서 추출효율 및 안정성 정도가 가장 높았으며, 최대흡수파장은 456 nm로 나타났다. 색소추출시 용매온도는