Applied Biological Chemistry
- Volume 39 Issue 4
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- Pages.274-281
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- 1996
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
Preparation and properties of gelatin from conger eel skin
붕장어껍질로부터 젤라틴의 제조 및 그 특성
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Ihm, Chi-Won
(Food Processing Section, Fistheries Research and Development Agency) ;
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Kim, Poong-Ho
(Food Processing Section, Fistheries Research and Development Agency) ;
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Kim, Jin-Soo
(Department of Marine Food Science and Technology, Gyeongsang National University)
- Published : 1996.08.30
Abstract
To prepare edible skin gelatin of conger eel such as material fur quality improvement of surimi gel, the defatted skin was limed with 1% calcium hydroxide at
어류껍질을 식용 젤라틴의 원료로 이용할 목적으로 붕장어 껍질을 시료로 한 젤라틴의 제조조건과 적정 조건으로 제조한 젤라틴의 특성에 대하여 검토하였다. 붕장어 껍질 젤라틴의 적정 제조조건은 다음과 같았다. 탈지 붕장어껍질을 1% 수산화칼슘 현탁액에 2일 동안 침지한 다음 수세 및 탈수하고, 전처리 껍질에 대하여 8배의 증류수를 가하여