Characterization of Plasma Proteins from Bloods of Slaughtered Cow and Pig and Utilization of the Proteins as Adhesives

도축혈액 혈장 단백질의 특성 및 접착제로의 응용

  • Park, Eun-Hee (Department of Food Sci. & Tech, Chungnam National University) ;
  • Lee, Hwa-Hyoung (Department of Forest Products, Chungnam National University) ;
  • Song, Kyung-Bin (Department of Food Sci. & Tech, Chungnam National University)
  • Published : 1996.04.30

Abstract

Simple and rapid method of purification of plasma proteins from bloods of slaughtered animals was developed and the proteins were applied to plywood products as a blood 히ue to utilize waste materials. Plasma protein was obtained by adding 2% trichloroacetic acid (TCA) or 0.6 N HCI as optimal concentration to the supernatant, after centrifugation of bloods. Molecular properties of beef and pig plasma proteins were examined on SDS-PAGE. Application of blood glue to plywood was quite satisfactory compared to the synthetic amino resin by tensile-shear test for the strength of adhesive bonding.

도축동물의 대부분 폐기되는 혈액으로부터 기능성 소재를 발굴하고 수질오염을 방지하기 위해서 소, 돼지 도축혈액으로부터 간단하고 신속한 방법으로 혈장 단백질을 분리하는 방법을 개발했고 그것을 혈분접착제로 응용하였다. 혈액을 원심분리한후 혈장단백질은 2% TCA 또는 0.6N HCl을 최종농도가 되게 첨가하여 침전시킴으로써 얻어졌다. 소, 돼지 혈장단백질을 비교 분석하기 위하여 SDA-PAGE를 하였고 얻어진 혈장단백질을 이용하여 혈분접착제로서 합판제조에 사용하여 다른 합성접착제와 접착성 시험을 한 결과 다른 합성 접착제와 비교해서 만족한 결과를 얻었다.

Keywords