Applied Biological Chemistry
- 제39권1호
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- Pages.54-59
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- 1996
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
김치에서 분리한 유산균 Lactobacillus plantarum의 이화학적 특성 및 ${\beta}-galactosidase$ 활성
Physico-chemical characteristics and ${\beta}-galactosidase$ activity of Lactobacillus plantarum from kimchi
- Kang, Mi-Seon (Department of Agricultural Chemistry College of Agriculture, Chonnam National University) ;
- Rhee, Young-Hwan (Department of Agricultural Chemistry College of Agriculture, Chonnam National University)
- 발행 : 1996.02.29
초록
김치에서 분리한 유산균 중에서 Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli(ATCC33694) 그리고 Bacillus substilis(ATCC 6633) 등 5종의 미생물에 대한 항균성이 우수한 3주(No. 49, No. 61, No. 75)를 최종 선발하여 동정한 결과 Lactobacillus plantarum으로 동정 되었다. 이들 3 균주를 starter로 사용하여 요구르트 등 여러 발효식품에 응용할 수 있는지 검토하기 위하여, 이들 균주로 요구르트를 제조한 후 요구르트의
Three strains of inhibitory lactic acid bacteria (No. 49, No. 61, No. 75) against Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Escheirchia coli(ATCC33694) and Bacillus subtilis(ATCC6633) were isolated from kimchi, and then, identified to be Lactobacillus plantarum after examinations of their biological and physiological characteristics. To investigate a possible application of these three lactobacilli in milk fermentation industry, we made yogurts and then evaluated their