Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 28 Issue 6
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- Pages.1033-1037
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- 1996
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- 0367-6293(pISSN)
Analysis of Preservatives in Flavor-Containing Foods
향기성분이 있는 식품의 보존료 분석
- Kim, Jin-Ho (Ottogi Research Center) ;
- Kim, Hyeon-Wee (Ottogi Research Center) ;
- Cha, Ik-Soo (Ottogi Research Center) ;
- Lee, Yoon-Kyoung (Ottogi Research Center) ;
- Park, Ki-Moon (Ottogi Research Center)
- Published : 1996.12.30
Abstract
An attempt was made to analyze preservatives in flavor-containing curry and tomato ketchup without interference due to their of flavor components. Samples were steam-distillated and extracted with ether. Sorbic acid, benzoic acid, dehydroacetic acid and salicylic acid were analyzed by GC with capillary column. Benzoic acid and dehydroacetic acid in curry were interfered by flavor components, but there was no interference in case of tomato ketchup. Samples were pretreated with Sep-Pak
향기성분이 있는 카레, 토마토케첩에 대해 시료에서 유래되는 향기성분의 방해를 받지 않고 보존료를 분석하는 방법을 시도하였다. 시료를 수증기 증류한 다음 에테르로 추출하고 capillary column을 이용하여 GC로 분석하였다. 카레에서는 안식향산과 데히드로초산이 향기성분의 방해를 받았으며 토마토케첩에서는 보존료검출에 영향을 주는 향기성분이 없었다. 보존료를 분석할 때 향기성분을 크로마토그램에서 제거하기 위해 시료를 Sep-Pak