Morphological Characteristics of Ginger Depending on Habitat

생강의 산지별 형태적 특성

  • Published : 1996.10.30

Abstract

Flesh gingers harvested domestically in Seosan and Wanju area and imported from China were used to investigate their regional quality characteristics related to morphological properties-weight, maximum length, thickness, no. of branches, whole volume, hardness and surface color. Weights of ginger were mostly distributed in the range of $50{\sim}100\;g$; 47.6% of Seosan, 67.4% of Wanju and 45.7% of China gingers were in this range. Length and thickness of each gingers were increased with weight increment. The length of Seosan gingers was uniformly distributed overall, and the thickness of domestic products tends to be thinner than China ones. Branch number of domestic gingers was more widely distributed than China ones which had higher values than domestic's in volume. Domestic gingers were relatively harder than china ones, especially Seosan products was hardest among them. The surface color of China gingers was little more brighter than domestic's while domestic gingers were more yellowish. Statistical analyses showed a high correlation among physical properties except surface color and a functional relation between variables.

생강의 산지별 형태적인 품질 특성을 조사하기 위하여 국내 주요 산지인 서산, 완주 및 수입 중국산 생강을 구입하여 각각의 중량, 최대 길이, 두께, 분지수, 부피, 경도 및 색도를 측정하였다. 중량은 산지에 관계없이 $50{\sim}100\;g$ 사이에 집중적으로 분포되어 있으며, 서산산은 전체중에 47.6%, 완주는 67.4%, 중국은 45.7%가 여기에 속하였다. 생강의 최대 길이와 두께는 중량이 증가할수록 커지는 경향이 있으며, 길이는 전체적으로 서산산이 균일한 분포를 보이고, 두께는 국내산이 중국산에 비해 얇은 특징을 나타냈다. 분지수를 보면 국내산이 중국산에 비하여 분포가 넓으며, 부피는 중국산이 국내산에 비하여 높은 값을 가지고 있다. 경도는 국내산이 중국산에 비해 단단하였으며, 특히 서산산이 가장 단단하였다. 색도를 보면 중국산이 약간 밝은 색을 띠나 국내산이 중국산에 비해 노란 색을 더 많이 나타내었다. 통계적인 분석을 통하여 물리적인 변수들간의 상관관계를 보면 색도를 제외하고 대부분 높게 나타났으며, 또한 변수들간에 직선적인 함수 관계가 존재함을 알 수 있었다.

Keywords