Physicochemical Properties of Chitin and Chitosan Prepared from Lobster Shrimp Shell

가시발새우 껍질에서 제조한 키틴.키토산의 물리화학적 특성

  • Chung, Gea-Hwan (Department of Food Science and Technology, Gyeongsang National University) ;
  • Kim, Bong-Sub (Department of Food Science and Technology, Gyeongsang National University) ;
  • Hur, Jong-Wha (Department of Food Science and Technology, Gyeongsang National University) ;
  • No, Hong-Kyoon (Department of Food Science and Technology, Catholic University of Taegu-Hyosung)
  • 정계환 (경상대학교 식품공학과) ;
  • 김봉섭 (경상대학교 식품공학과) ;
  • 허종화 (경상대학교 식품공학과) ;
  • 노홍균 (대구효성가톨릭대학교 식품공학과)
  • Published : 1996.10.30

Abstract

The physicochemical properties of chitin and chitosan produced from lobster shrimp (Metanephrups thomosonii) shell were investigated. Lobster shrimp chitin contained 6.84% nitrogen, 0.57% fat and 0.32% ash, while chitosan contained 7.52% nitrogen, 0.13% fat and 0.33% ash. Degree of deacetylation and molecular weight of chitosan were 67.5% and $9.1{\times}105$, respectively. Yields of chitin from the shell portion and chitosan from the chitin were 15.7% and 75%, respectively. Chitin and chitosan contained 2.64 and 1.39mg/g of residual amino acids, respectively, with both the most predominant being lysine. Chemical structures of the lobster shrimp chitin and chitosan have been investigated by the IR and solid state $^{13}C-NMR$ spectra.

가시발새우 껍질을 부가가치가 높은 자원으로 활용하기 위하여, 이들로부터 키틴과 키토산을 제조하여 물리화학적 특성을 살펴 보았다. 가시발새우 껍질에서 추출한 키틴의 일반성분은 질소 6.84%, 지방 0.57%, 회분 0.32%였으며, 수율은 15.7%였다. 키토산은 질소함량이 7.52%였으며 지방과 회분함량은 각각 0.13%와 0.33%였다. 그리고 탈아세틸화도는 67.5%, 분자량은 $9.1{\times}10^5$이었으며 수율은 75%를 나타내었다. 키틴 및 키토산의 잔류 아미노산은 각각 2.64mg/g과 1.39mg/g 검출되었고, 그 중 lysine이 가장 높게 나타났다. 한편 키틴과 키토산의 IR 스펙트럼과 고체상태 $^{13}C-NMR$ 스펙트럼 data는 분자구조를 확인하는데 도움이 되었다.

Keywords